Aktivitetsarmbånd skal samle stressdata

Et forskerteam fra University of Notre Dame i den amerikanske stat Indiana skal analysere data fra 750 testpersoner for at kortlægge belastninger i arbejdsmiljøet.
Garmin Vivomove
Foto: Garmin

Deltagerne bliver forsynet med en Garmin aktivitetstracker, der parret med en smartphone app måler hjertefrekvens, søvn, fysisk aktivitet og stress og daglige mønstre.

Passive sensorer vil også indsamle oplysninger om arbejdspladsen som omgivende støj og lysniveauer, skriver universitetet på sin hjemmeside.

Undersøgelsen fokuserer blandt andet på, hvordan stress forandrer sig over tid og påvirker de ansattes produktivitet.

“Er vi mere tilbøjelige til at lave fejl, når vi er stressede? er et af de spørgsmål, som mange stiller sig selv. Undersøgelsen skal bidrage til en bedre forståelse af arbejdsstyrken som modsætning til, at man bare registrerer et forsinket signal som: Min medarbejdere er ofte syge.”

Det siger lederen af projektet, professor Aaron Striegel fra University of Notre Dame, til netavisen Inside Indiana Business.

Fitbit smartwatch giver dig data om stress

Dansk forskning

Herhjemme har forskeren Lisbeth Kappelgaard fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet gennemført en undersøgelse af årsager til stress på arbejde. Den benytter også tracking af data.

Undersøgelsen ser på, hvorfor danske folkeskolelærere i stigende omfang bukker under for stress og kommer på invalidepension. Som et led i projektet fik hun udviklet en app til måling af stressorer i arbejdslivet.

Det danske projekt konkluderer, at det er vanskeligt for stress-ramte at stoppe op i tide. Lisbeth Kappelgaards undersøgelse går skridtet videre og beder testpersonerne selv monitorere deres sundhedsdata, så de kan lære at forebygge psykiske belastninger.

Læs mere om undersøgelsen i artiklen Wearable tech bliver terapi

48 mio forskningskroner

Det amerikanske forskningsprojekt begyndte i juni 2017 og fortsætter til maj 2019. Det er finansieret af fonden Intelligence Advanced Research Projects Activity med DKK 48 mio.

Deltagerne arbejder i vidensbaserede job som ingeniører, programmører og som ledere i stillinger med høj risiko for stress.

Translate »