Anmeldelse: Airofit træner åndedrættet

Fitnessekspert og foredragsholder Marina Aagaard anmelder den danske åndedrætstræner Airofit, som bruges af sportsfolk men også henvender sig til mennesker med åndedrætslidelser.
Aerofit træner åndedrættet
testsetet

Da jeg ser annoncen for Airofit bliver jeg straks nysgerrig. Jeg har arbejdet med åndedrættet i sundhed og træning i over 25 år og periodisk trænet med en amerikansk åndedrætstræner. Men her er en ny dansk af slagsen, endda elektronisk.

Vejrtrækning?

Marina Aagaard har testet Airofit et par måneder.

Den kører heldigvis automatisk. Desværre kan stress gøre åndedrættet kort og overfladisk, så det i stedet for at fremme præstation og velvære kan forringe helbredet yderligere. Åndedrætstræning er derfor i almindelighed værdifuld træning uanset om man er topatlet, motionist eller inaktiv og uanset om man er rask eller lider af kronisk sygdom som KOL eller astma.

Åndedrætstræner?

Et lille ventilapparat, der yder modstand, så åndedrætsmusklerne bliver styrket langt bedre end i almindelige åndedrætsøvelser og konditionstræning. Det er altså muligt at træne mellemgulvet og andre muskler mere end ellers menneskeligt muligt, så ens vejrtrækning bliver bedre; man kan holde til mere under pres. Ja tak. Jeg er klar til en test.

Levering

Den lille pakke ankommer til døren i løbet af et par dage. Solidt emballeret i hård pap og skumgummi.

Unboxing

Udstyret ud af pakken. Forsigtigt. Ikke mosle, ikke fjumre.
Det er fint elektronisk udstyr.

Airofit tekniske specifikationer

Egen måling (kunne ikke finde data på nettet):

Mål og vægt

 • H: 3 cm
 • B: 7 cm
 • L: 7 cm
 • Vægt: 42 gram (samlet enhed: elektronisk enhed og ventildel)

Dele:

 • Åndedrætstræner
 • Ekstra mundstykke
 • Ladekabel
 • Transportnet
 • App (gratis download, kompatibel med iOS og Android mobilenheder).

Forberedelse og klargøring

I kassen er der også en Quick guide, en kortfattet, letforståelig brugsanvisning på engelsk. Brugsanvisninger – quick guides – skal man altid læse!

På de bare 22 sider i denne står der vigtige informationer blandt andre:

 • Hvad produktet består af: Airofit Åndedrætstræner og Airofit Sport mobil app.
 • Hvad de forskellige dele af åndedrætstræneren er. Rart at vide.
 • Sikkerhedsforanstaltninger.
 • Hygiejne. Rengøring. Helbred. Korrekt brug (se længere nede).

Da e-enheden er opladet, henter og installerer jeg app’en.

Virkelig flot og overskuelig grafik. Det tegner godt.

Jeg registrerer mig. Det går rigtig nemt.
Bortset fra en lille udfordring:
Det tidshjul, der bruges til at registrere fødselsdato nægter at registrere den rigtige dato. Efter flere forsøg, er jeg nødt til at ‘snyde’ og stille hjulet en dag tilbage: Så kan jeg registrere den rigtige dato (alder).

Så er jeg inde i varmen og bliver budt velkommen.
Programmet fortæller skridt for skridt, hvad jeg skal gøre.

Lungetest

Før man kan starte med træningen, skal man tage en lungetest. Altså en helt kort test af indånding og udånding. Jeg vælger for en sikkerheds skyld lige at se demonstrationsvideoen først. Aha. En kendt mandlig CrossFit atlet, der ser meget målrettet ud, viser vej, mens en behagelig engelsk stemme forklarer.

Ens testresultat er baseret på personlige oplysninger samt statistikker om alder og anslået kapacitet.
Forventningerne til mit køn og min aldergruppe, middelaldrende kvinde, er nok moderate.
I alle tilfælde er scoren ved første forsøg rimelig. Good, but not great. 

Træning

Så går jeg gå i gang med træningen og jeg er ikke overmodig.

Jeg starter som app’en foreslår med begynderprogrammet: Beginner.

Det er 3-minutters programmer. Programmerne veksler fra tid til anden. Airofit træning foregår uden anden træning, fordi det er intens, fokuseret træning.

Jeg udfører alle øvelserne stående, uden andre aktiviteter eller distraktioner (selvom man sikkert kunne følge med i tv-programmer samtidigt).

For hvert nyt program ser jeg først introduktionsvideoen og indstiller åndedrætstræneren.

Instruktionerne er så tydelige, at selv jeg (en anti-gadget-person) kan følge dem. Kun et par gange oplever jeg at instruktionerne af en eller anden årsag udebliver, så jeg gisper efter vejret i tvivl om hvad der skal ske. Og en enkelt gang misforstår jeg program … eller var instruktionen mon udånding i stedet for indånding? I alle tilfælde kommer jeg skævt i gang og score falder.

Det er et internationalt udstyr, så instruktionen foregår på engelsk, men det er fuldstændig uproblematisk, da der kun er få og korte instruktioner og det er til at forstå sammen med grafikken, der er meget tydelig.

Åndedrætstræning? Det lyder rigtig nemt. Det er det i princippet også. Med modstand er det dog pænt udfordrende og det er nyt at skulle følge en rytme. 

Selv jeg, der har arbejdet med åndedræt og træning i årevis, har nok at se til. Også fordi jeg har en uregelmæssig vejrtrækning med tendens til at holde vejret. Jeg oplever dog ikke, som der ellers advares imod, at man kan blive svimmel.
De første træningspas var ikke optimale. App’ens evaluering af min præstation var et par gange:
Poor. Ringe!

Så meget mere tilfredsstillende, når træningen udvikler sig fornuftigt undervejs. Synlig fremgang er yderst motiverende.

Fra poor over good til perfect er ikke så ringe.

Denne vurdering drejer sig dog om compliance, altså hvor god man er til at følge programmet og holde vejrtrækningsrytmen. Det er ikke et mål for, hvor godt, stabilt og stærkt, åndedrættet fungerer. Det måles med lunge testen.

Fra begynder til middeløvet

Efter cirka to måneders daglig træning, en gang om dagen, bortset fra tre dage, var jeg igennem begynder programmet. Flere daglige træninger er i øvrigt også muligt og anbefalet.

Grafikken viser løbende i procent, hvor godt man holder rytmen og indsatsen; tallet kan svinge op og ned. Samtidig vises tiden, så man hele tiden kan følge med i, hvor langt man er nået.

Efter begynderperioden starter jeg med middelniveau programmet, intermediate level.

På middelniveau, begynder, varer hvert træningspas 5 minutter. Der er nye, interessante øvelser, blandt andet hyperventilering (serier med hurtige åndedrag). Det er ualmindeligt spændende at arbejde intensivt med vidt varierede vejrtrækningsøvelser.

Testning

Periodisk anbefaler app’en før start, at nu er det på tide med en lungetest:

Testresultaterne svinger en anelse, også lidt nedad. Det er uhyre vigtigt at testbetingelserne er ens fra gang til gang. Samme tidspunkt, omgivelser og kropslige tilstand (søvn, mad, træning). Selv da skal man være klar til små ‘testfejl’ og udsving i dagsform. Så længe der er fremgang over en periode på 1-2 måneder! I starten naturligvis størst fremgang og fremadrettet nok mindre fra gang til gang.

Test resultater

Samlet set er Airofit endnu bedre end forventet. Mit sammenligningsgrundlag er åndedrætsøvelser uden træner og en ikke-elektronisk amerikansk åndedrætstræner. Elektronik er i min optik ikke nødvendigvis lig med succes, men både åndedrætstræneren og app’en har virket optimalt og sørget for afgørende motivation til daglig træning og en gradvis forbedring af min vejrtrækning, tilsyneladende forbedret rytme og power, hvilket kan gavne under trailløb og trappeløb.

Airofit

Airofit kan bestilles på nettet via hjemmesiden Airofit.com eller forhandlere (tjek priser og evt. rabatter).

Vejledende udsalgspris: DKK 1.866,00.

Når man ser størrelsen på udstyret, virker prisen høj. Beløbet er dog lille, når man sammenligner med udbyttet.

Resultater fra udstyrstest viser forbedring af præstation på løbebånd, fra 7-10 % op til 12-19 % forbedring i løbet af 8 uger.

Jeg fik stillet denne Airofit åndedrætstræner til rådighed for en udstyrstest.

Translate »