Anmeldelse: Fitbit Charge 3 er godt alternativ til smartwatches

Charge 3 er seneste version af Fitbits fitnessarmbånd. Det er tilpas fyldt med features til, at det dækker de vigtigste behov i dagligdagen.

Fitbit Charge 3
Foto: Fitbit

Efter et par ugers test er jeg ret sikker på, at denne wearable for mange vil være et fint alternativ til smartwatches, der både koster og fylder mere – og har kortere batteritid.

En af de positive konklusioner er, at batteritiden på 7 dage holder! I en af testugerne kom jeg op på 8 dage, før Charge 3 skulle loades, men der var jeg måske heller ikke helt så aktiv som ønskeligt.

Ellers sad Charge 3 på mit håndled dag og nat, og da jeg bruger aktivitetsbånd til alt fra tebrygning til work-out, var jeg næsten rundt om alle funktioner.

En af de helt store gevinster er, at jeg ikke behøver vække min partner med et larmende vækkeur, når jeg står op en time før ham. Jeg vågner ved det diskrete buzz på min arm, når appen er indstillet til en silent alarm på klokkeslæt og ugedag.

Charge 3 kan også som mange andre trackere bruges med den til tider irriterende men sundhedsfremmende reminder-funktion, som giver dig et buzz på håndleddet, når du har siddet stille for længe, alt efter hvilket mål for bevægelse, du har sat dig.

Er man fordybet i arbejde eller læsning, er man tilbøjelig til at bare at ignorere den digitale husker. Men jeg blev dog i stigende grad opmærksom på, hvor skadeligt det kan være at sidde på sin rumpe i timevis.

Design og Display

Charge 3 har fået større display end sine forgængere men virker stadig minimalistisk og ikke-prangende. Skærmen er aflang og tilpas smal til, at armbåndet smyger sig fint om håndleddet.

Trackeren fås i to farve-sammensætninger: Rosa-guld og blågrå aluminium.

Selve bandet kommer i en slags syntetisk lærred, som er bøjeligt og behageligt. Jeg havde fået tildelt en ret fin lyslilla farve, men i kassen lå også en mere maskulin sort gummiversion.

Displayet kan indstilles til Dim – det sparer uden tvivl på batteriet og er sikkert også fint som nat-indstilling. Men bruger man Charge 3 som ur, er enten Auto eller Bright en bedre option.

Selve ur-displayet fås i en del designs, dog ikke nær så mange som i et smartwatch, men nok til at dække de flestes behov: fra den klassiske ’analoge’ ur-udgave til digitale versioner med eller uden dato og med ikoner for skridt, hjerterytme og kalorieforbrænding. Fint og overskueligt. Grundfarven er sort med hvide tal og bogstaver – også her fastholdes enkelhed og minimalisme.

Funktioner og features

Charge 3 kan udøver at måle antallet af skridt indstilles til at tracke løb, cykling svømning, treadmill, styrketræning og intervaltræning osv.. Trackeren finder selv hvilken aktivitet, der er tale om med en SmartTrack funktion.

Vær dog opmærksom på, at du skal indstille funktionen via dit dashboard på appen. Den er default sat til at logge aktiviteten efter 15 minutter eller mere, så er det en af dine dovne dage, kommer data ikke med.

Og her er det, at smartwatches overhaler fitnesstrackeren –  du skal  have din telefon på dig, hvis der også skal kobles en GPS funktion på.

Mht til vandtæthed: Jeg må melde pas til svømning og fik derfor ikke afprøvet vandtætheden, som ifølge producenten holder indtil 50 meters dybde. Men det har andre anmeldere gjort, og den skulle være god nok.

Notifikationer

En af de helt store forskelle fra den endnu enklere Fitbit tracker Flex (nyeste udgave hedder Flex 2) er at Charge 3 kan vise notifikationer. Her skal du dog også arbejde lidt i appen for at få det til at spille. På flere brugerfora klager folk over, at notifikationsdelen ikke fungerer f ex i forhold til Whatsapp, som jeg er en flittig bruger af, og det lykkedes heller ikke mig at få denne app til at arbejde sammen med Fitbit.

Bruger du din Charge 3 sammen med en Android telefon, kan du få lov at svare – kort – på dine beskeder ved at tappe på notifikationen på fitnessbandet. Jeg er iPhone bruger og savnede den funktion. Det føles virkelig besværligt at skulle tage sin telefon frem for at bare at give et ok eller en thumbs up til en sms.

Søvndata

Fitbit har arbejdet intensivt og videnskabeligt med at forbedre søvndata, og Charge 3’s søvnmonitorering siges at være en af de bedre. Data bliver vist i et detaljeret skema på appen, hvor alle nattens bevægelser er registreret med nøjagtighed.

Blandt de nye og fancy features er kontaktløs betaling via NFC chip, som Fitbit introducerede i sit første smartwatch, Ionic.

Jeg var ikke meget for at indsætte mine betalingskort-data i en device, som ikke er personlig, så denne funktion er ikke testet. Fitbit har aftaler med flere danske banker om integrering af betalingskort.

Åndedrætsøvelser

Jeg har haft glæde af åndedrætsøvelser i forbindelse med en tracker og vil anbefale funktionen til andre, der ind i mellem har en presset hverdag.


Charge 3 har en simpel feature, der guider dig visuelt igennem en kort øvelse, som der sagtens kan skabes plads til også under travlhed. Prøv det og oplev tilfredsstillelsen ved at se, at du selv stille og roligt kan få pulsen ned!

Betjening

Knappen på venstre side bringer dig tilbage i menuen og holder du den inde får du adgang til skærmfunktioner og notifikationer.

Navigationen mellem de forskellige aktiviteter foregår med swipes til højre: aktivitet, timers, indstillinger og vejret (som ikke funkede). Notifikationer rulles ned fra oven og aktivitetsdata ruller op fra neden. Trackeren lades op ved at klikke den fast i en medfølgende loader.

Ur-funktionen kan ikke indstilles, så klokken vises hele tiden. Det er nok af hensyn til batteritiden, men det virker irriterende, at man skal dreje håndleddet med en bestemt bevægelse for at se tiden. Netop det gør det svært at skifte sit analoge ur ud med trackeren.

Privatliv

Det kan ikke siges kraftigt nok, at man skal tjekke producentens politik for brug af private data. Heldigvis har Mozilla oprettet et site, som rater gadgets ud fra deres privatlivs-sikkerhed.

Her er vurderingen af sikkerheden for private data i Charge 3.

Her er link til Fitbits Privacy Policy.

Tjek selv, om du på den baggrund vil investere i devicen.


Konklusion:

Fitbit Charge 3 er et godt valg for dig, der ønsker lidt mere end en standard-tracker, og som samtidig ikke vil gå rundt med et større smartwatch på håndleddet.

Du får en smart mulighed for at hente data fra de meste almindelig former for aktivitet og en detaljeret måling af din søvnkvalitet.

Til gengæld er der en del at forbedre, når det gælder integrationen mellem apps og trackeren og i at få den fulde oplevelse af, at devicen også kan bruges som ur.

Pris:

Cirka DKK 1.000 – 1.200.

Oversæt