Anmeldelse: Fitbit Charge 5 kan blive en favorit

Fitbit Charge 5 er en fin opgradering af Charge-serien og rummer gode nyheder. Men manglende bæredygtighed og en uforståelig feature trækker bedømmelsen ned.

Anmeldelse Fitbit Charge 5
Fitbit

Det er altid spændende at pakke en ny wearable fra Fitbit ud. Som regel gemmer der sig en veldesignet og funktionel device i pakken.

Fitbit Charge 5 i den stålblå version.

Men efterhånden bliver oplevelsen farvet af, at man – endnu en gang – får en ny model oplader, som skal finde sin plads i virvaret af kabler og ledninger i kassen på anmelderhylden.

Hvorfor? Kan det være helt umuligt at skabe en Fitbit standardoplader, som den EU-Kommissionen vil have indført til smartphones?

Fitbit har officielt udsendt en erklæring om bæredygtighed men mangler øjensynligt at føre intentionerne ud i livet.

Sat lidt på spidsen – hvad hjælper det at indsamle data om sin søvnkvalitet, hvis sengen risikerer at bliver revet væk af vandmasser?

Mange forbrugerne ønsker wearables, der kan genbruges og repareres. Fremover bliver bæredygtighed et fast tema i vores anmeldelser.

Fitbit Charge 5: Design

Jeg har før testen af Charge 5 længe gået rundt med et Fitbit Luxe, som er en decideret dametracker med et smalt armbånd. Det er tydeligt, at Fitbit retter Luxe mod kvindelige brugere, og at den bredere Charge 5 skal ses som en device til et mere maskulint publikum.

Den nye fitnesstracker fungerer dog også fint på et smalt håndled.

Anmeldelse: Fitbit Luxe til hverdag og fest

I modsætning til Luxe-versionen har Charge 5 blandt andet den værdifulde always-on funktion. Den fortæller hvad klokken er, uden at man skal dreje hånden.

Charge 5’s AMOLED-display er meget klart og en af årsagerne til, at trackeren kan blive en favorit.

Notifikationer om telefonopkald, kalender, sms og Whatsapp læses tydeligt. Desværre er det stadig kun Android-brugere, der kan få lov til at svare på beskederne.

Displayet lyser faktisk så kraftigt, at trackerens off-on funktion, hvor lyset kan indstilles til at slukke f ex mellem kl. 22 og 06, er nødvendig, hvis du har den på om natten.

Ellers risikerer du at få en lysstråle ind i hovedet, når du vender dig i sengen.

Designet er som Fitbits wearables generelt – enkelt og harmonisk og nemt at finde sig selv i. Urets kasse er i aluminium. Standard remmene fås i sort, en cremet hvid og stålblå.

Som altid er der mulighed for at tilkøbe remme andre farver og materialer, hvis man vi personalisere sin wearable.

Fitbit Charge 5: Funktioner

Den nye tracker har ingen knapper på siden. Man er derfor afhængig af, at swipe funktionen i displayet fungerer. Det gør den desværre ikke altid. Hvis ikke man rammer den rigtige glidende bevægelse med fingeren, kan displayet kan have en tendens til at fryse.

En del funktioner nu er flyttet fra appen over til direkte betjening på trackeren, og man er altså mere uafhængig af telefonen. Det gælder for eksempel også appen Indstillinger, som rummer en række vigtige features.

En rund knap på opladerkablet skal trykkes ned tre gang for at restarte, hvis lyset er gået ud i displayet. Ill. Fitbit

Men netop her var det ved at gå galt for denne anmelder. En aften stod der pludselig kun tre lysende knapper på skærmen, og navigation var umulig.

Dette plejer at løses nemt ved at man holde sideknapperne på en tracker eller et smartwatch inde i nogle sekunder.

Men Charge 5 har lagt en genstart-funktion ind i Indstillinger på selve trackeren, hvis display jo var gået ud…

Løsningen fandt jeg i Fitbit Help, som gjorde mig opmærksom på en rund knap på det nye opladerkabel.

Det skulle presses ned tre gange i træk med et sekunds mellemrum . Efter et par forsøg dukkede Fitbit-logoet op på skærmen, som det skulle.

Smart wake er smart

En af mine favoritter blandt de nye funktioner er Smart Wake. Alarmen kan indstilles til at vække dig, når du er i et optimalt søvnstadie for vækning.

Charge 5 har trådløs betalingsmulighed via Fitbit Pay. Du betaler kontaktløst (en god ting i corona-tider) ved at holde trackeren hen over Dankortlæseren. 29 danske pengeinstitutter understøtter Fitbit Pay, som jeg dog ikke har testet.

Fitbit Charge 5: Bæredygtighed

Som køber af Fitbit Charge 5 får du ingen information om, hvordan du får trackeren repareret, hvis den går i stykker. Forretningsmodellen er øjensynligt, at man smider sin wearable ud og køber en ny.

Du får heller ingen indsigt hvilke materialer, trackeren er bygget af, eller om og hvordan de kan genbruges. Er de forskellige armbånd f ex nedbrydelige, eller føjer de sig bare til mængden af plastik i verdenshavene?

Har producenten sikret, at komponenterne inde i smartwatchet eller trackeren kan genbruges?

Endelig er der som nævnt ikke muligt at genbruge en af de mange Fitbit-opladere, som du måske allerede har fra tidligere investeringer.

Fitbit Charge 5: Sundhed og aktivitet

For næsten hver ny wearable er der nye sensorer og dermed nye data om sundhed og aktivitet.

Fitbit Charge 5 er opgraderet med en Sp02 sensor, der måler blodets indhold af ilt. Disse data bruges blandt andet i appens Health Metrics Score, som har oversigt over din puls, HRV (hjerterytme variationsmåling), hudtemperatur og søvnkvalitet.

Her kan du vurdere, om eventuelle tendenser og forandringer kan betyde, at du at du er ved at blive syg eller skal passe lidt bedre på dig selv.

Det er vigtigt igen at minde om, at wearables ikke er decideret medicinsk udstyr og aldrig kan erstatte en kontakt til lægen.

Men – som min frisør fortalte mig – så betyder en advarsel om høj puls fra hendes smartwatch, at hun bliver opmærksom på, at hun skal holde pauser.

Den tæller hendes skridt, når hun tager sin aftentur, efter at børnene er lagt i seng. Og hun taler til urets virtuelle assistent for at få praktiske oplysninger i hverdagen.

En wearable kan altså være et nyttigt værktøj, der guider dig til en bedre livsstil og måske forbedrer din fysiske og mentale sundhed.

EDA-sensor

Netop når det gælder stress, er en af mine indvendinger mod Charge 5, at en ny EDA-sensor (EDA står for electroderminal aktivitet) har erstattet den visuelle åndedrætsøvelse Relax, som kunne følges på displayet. Relax har været en af mine faste afstressnings-øvelser.

EDA-scanneren aktiveres, når man holder trackeren på siden med to fingre i tre minutter. Foto: Fitbit

I stedet kan EDA sensoren følge producenten bruges til at måle stress-niveauet igennem sved i håndfladen. På Fitbit Charge 5 skal du holde trackeren med to fingre på hver side i tre minutter for at gennemføre målingen.

Det er ikke særlig brugervenligt, når man også efterfølgende er i tvivl om, hvad målingen skal bruges til, og hvordan man skal forstå den.

Ellers følger trackeren den seneste udvikling indenfor wearables, når det gælder stress. Stressmålinger bliver mere og mere avancerede.

Sådan bruger du en wearable til at stresse af

Hvis du har Charge 5 på 24/7, giver den dig hver dag en daglig stress score baseret på din hjerterytme, aktivitetsniveau, søvnkvalitet – og EDA.

Med til regnskabet hører også, at du manuelt logger, om du føler dig meget rolig, rolig, neutral stresset eller meget stresset.

Væk opmærksom på at du skal have trackeren på både nat og dag for at indsamlingen af stressdata fungerer.

Læs mere om stresshåndtering på en Fitbit wearable

EKG ikke tilgængelig

Charge 5 giver besked, når du er over eller under dit personlige pulsniveau. Den vil på sigt også få tilføjet Elektrokardiogram-appen (EKG), men denne funktion er endnu ikke tilgængelig.

Ud over de nævnte får man en pakke features, som er kendt fra Fitbits andre wearables. Det gælder f ex indbygget GPS, Active Zone Minutes, mere end 20 træningsindstillinger, automatisk registrering af aktivitet, Cardio Fitness Level og Score (V02 Max) og vandtæthed i 50 meters dybde.

Active Zone Minutes findes også på Fitbits øvrige trackere men er værd at fremhæve igen. Det giver mening at måle, hvornår din aktivitet får pulsen og forbrændingen op og ikke kun, hvor mange (måske sløve) skridt du tager.

Søvn

Fitbit’s wearables er stadig nogle af de bedste værktøjer til søvnmonitorering.

Appens oversigt kan være en øjenåbner, hvis ikke man har prøvet at se søvngrafer før. Du får detaljerede data over alt fra din puls, hvor meget du har været vågen, hvor meget du har vendt og drejet dig, hvor længe du har været i REM, let eller dyb søvn, og nu også hvordan iltmætningen (Sp02)har forandret sig under natten.

Graferne kan tegne et billede af, hvad der skal til i hverdagen, for at du sover godt. Er det fysisk aktivitet, mental ro eller en kombination?

Endelig kan du sætte trackeren til at fortælle dig, hvornår du skal forberede dig på at gå i seng. De fleste søvnforskere er enige om, at søvnen bliver bedst, hvis man rammer puden på nogenlunde samme tid hver aften.

Fitbit Charge 5: Batteri

I testen havde jeg altid havde Charge 5 sat til always-on funktionen, og det gav cirka 3-4 dages batteritid. Så de angivne op til 7 dage ved brug uden konstant lys i displayet skal nok holde.

Den nye wearable performer altså fint i forhold til f ex smartwatches, hvor nogle af de dyre modeller ofte skal lades op hver eller hveranden dag.

Opladningstiden er på cirka to timer.

Fitbit Charge 5: Femtech

Menstruationstracking er efterhånden en standard feature i de fleste wearables, og funktionen kan være mere eller mindre avanceret.

Femtech: Vejen frem for kvinders sundhed

I Charge 5 logger du manuelt ind i en kalender, hvornår din menstruation starter og slutter og hvilke symptomer, du mærker undervejs i din cyklus. Du får en notifikation, når din menstruation nærmer sig.

Andre og mere avancerede (og dyre) trackere er begyndt at bruge målinger af hudtemperatur som indikator for stadier i cyklussen.

Opdateret 05112021

Translate