Anmeldelse: Fitbit Inspire 2 er et godt begynderur i enkelt design

Er du ny indenfor wearables, er Fitbit Inspire 2 en fin mulighed for at komme i gang med en mere aktiv hverdag. Med i pakken får du features som menstruationstracking og mindfulness.
anmeldelse fitbit inspire 2
Foto: Fitbit

Fitbits wearables er gennemgående lækre at se på, og det er også med umiddelbar forventning, at jeg pakker fitnessarmbåndet ud af boxen. Den smalle rem i testkittet har en cremet farve, som jeg gerne sætte på håndleddet med det samme.

Førstehåndsindtrykket er positivt, og prisen på cirka DKK 700 er overkommelig.

Foto: Fitbit

Er du begynder indenfor wearables, eller er du ikke til prangende sportsure og smartwatches, er Inspire 2 et godt bud.

Men fitnessarmbåndet lider af den samme skavank, som nogle af Fitbits andre modeller. Det er nemlig stadig svært at aflæse uret i sollys, hvor tal og bogstaver forsvinder helt ind i den sorte baggrund.

I store træk lever de tekniske specifikationer dog op til forventningen, og den lille tracker bliver hurtigt en god følgesvend.

Den rummer næsten alle de features, som du finder i mere avancerede smartwatches og fitnesstrackere men mangler dog en indbygget GPS, som er standard i de dyrere modeller.

Hvad er en wearable?

Installation og første skridt

Har du ikke allerede en Fitbit app, er download fra enten App Store eller Google Play første skridt i installationen.

Når Inspire 2 og din smartphone er forbundet via Bluetooth, bliver du guidet igennem et brugervenligt setup og får en hurtig introduktion til navigation og betjening.

Fitnessarmbåndet giver dig aktuelle målinger i realtid. Det viser med ikoner data om antal skridt, kilometer, puls, søvn og synkroniserer automatisk med smartphonen, når de to devices er i nærheden af hinanden.

5 spørgsmål du skal stille, inden du køber en wearable

Hjertemålinger

Appen organiserer data i grafer og oversigter med resultater fra aktivitets- og søvnmålinger over længere tid. I appen kan du f ex også tjekke dine Health Metrics, som er detaljerede målinger over dit åndedræt, din hjertefrekvens og hvilepuls under søvn.

I de seneste år har stort set alle wearables producenter arbejdet med at optimere hjertemålings-funktionen, som bliver mere og mere avanceret. Inspire 2 giver dig f ex data om puls, hvor længe der er mellem hjertets slag, og hvor fit du er i forhold til din alder.

Du kan se, hvordan aktiv træning eller løb påvirker dit hjerte, hvordan du reagerer i stressede situationer (f ex et vanskeligt Zoom-møde), og om du er i ro om natten.

Men husk: Der er ikke tale om en medicinsk device, som kan erstatte konsultationer eller målinger hos læger og andre sundhedsprofessionelle.

Display og scroll

Der er en del urskiver at vælge imellem og flere med dejligt læsbare tal.

Urskiver Fitbit Inspire 2
Et udvalg af ur-skiver. Foto: TechTruster

Det smalle display giver en mindre flade at arbejde med end på større trackere og smartwatches, men generelt er der ingen problemer med at swipe sig igennem menuen og tappe på de features, man vil aktivere.

Ligesom på andre Fitbits trackere foregår det enten op-ned eller ned-op, og de to knapper på siden aktiveres for at komme tilbage til forudgående feature.

Displayets klarhed er som sagt ikke altid optimal og fejler i sollys. Det er uheldigt for en wearable, der i høj grad er rettet mod udendørsaktiviteter. Problemet bør være Fitbits første punkt på fejlretningslisten.

For at spare på batteriet er displayet som default sat til at være mørk og kan indstilles til at lyse op, når du drejer armen for at se data eller klokkeslæt.

Notifikationsproblemer

Du får notifikationer om beskeder, mails og et buzz, når din telefon ringer. Det kan være praktisk, hvis man som jeg lægger telefonen mange steder i huset, og derfor ikke altid hører den ringe.

Men i notifikationer opstår en uventet hurdle, som andre brugere også har oplevet, viser min research på nettet.

Telefonen giver fint et buzz på håndleddet, men notifikationer om beskeder og e-mails vises ikke på displayet. Efter flere forsøg med Fitbits egen problemløsnings-artikel og andre anvisninger har jeg faktisk givet op. Det trækker en del ned i den samlede vurdering af de tekniske specifikationer.

Indtil nu er det ikke lykkedes at få notifikationerne til at spille. Men jeg er parat til at komme med en update, hvis det ændrer sig.

Autotracking

Inspire 2’s autotracking feature finder selv ud af, om du er i gang med at gå, løbe, cykle, dyrke aerobic eller svømme. Forudsætningen er, at du skal angive et mål på mindst 10 minutter for hver aktivitet i appens indstillinger.

Autotrackingen fungerer godt til løb og gang og har også vist sig stabil i forbindelse med de online-workouts, som har erstattet mine ture i fitnesscentret. Et blik på oversigten afslører desværre, at der kun har været en workout i den 14-dages periode, hvor jeg har testet uret.

Cyklet og svømmet har jeg slet ikke – desværre – så her er der ikke noget at autotracke.

Motivation

Det kan give mening at opsætte mål, men for mange kan det også give mening at lade være. F ex er de meget omtalte 10.000 skridt om dagen et tal, som blev lanceret i forbindelse med en konkurrence. Det ikke en videnskabeligt dokumenteret anbefaling.

Til gengæld kan skridttælling være en lille reminder/advarsel i forhold til, om man sløver den lidt rigeligt på corona-gåturene rundt i terrænet.

Fitbit er gået noget af vejen for dig med funktionen Active Zone Minutes der viser hvor stor en effekt din aktivitet har for hjerte, kalorieforbrænding osv.

Det er nemlig ikke altid nok at røre sig – det handler også om, hvor tit og hvordan.

En guideline må være, at du prøver at opfylde bestemte mål, hvis du har lyst, og ellers bare bruger trackeren som en dokumentation overfor dig selv.

Du kan også invitere kontakter til at dele resultater og konkurrere om at opnå bestemte mål.

En række forsøg har vist, at det skaber motivation at have nogen at sammenligne sig med, også uden at det behøver være den store konkurrence!

Søvn og mindfulness

Fitbit har i de senere år arbejdet en del med features, der går ud over klassisk aktivitetstræning og over i mental sundhed. En af mine favoritter på det felt er funktionen Relax. På fitnessarmbåndets display bliver du guidet igennem et enten 2- minutters eller 5-minutters åndedrætsprogram.

Hvorfor kan man ikke bare sætte sig til rette og trække vejret uden partout at have en wearable ind i processen, ville være et relevant spørgsmål. Men igen – det er motiverende, i hvert fald for nogle brugere, at teknologi hjælper en på vej.

Ved at være tvunget til at kigge på displayets åndedrætsmønstre holder man fokus på øvelsen. Bagefter viser målingen, om man har fået sat pulsen ned.

Inspire 2 måler desuden som de fleste trackere søvnlængde, søvn type (let, dyb og remsøvn)

Detaljeringsgraden i søvntrackingen er stor, og du får venlige remindere, hvis ikke du opfylder dine egne mål for søvn.

Log din menstruation

Der findes allerede masser af menstruations-apps som f ex Clue, som udelukkende fungerer med manuel indlogning fra en smartphone. Men menstruationstracking er ret nyt indenfor wearables.

Fordelen ved at kombinere med data fra en wearable med indlogning på en app er, at man kan koble f ex puls, søvnmønster og aktivitet med tilstanden under i menstruationen.

Ved at logge cyklussen kan man i kombination med data fra fitnessuret aflæse, hvordan perioden påvirker kroppen. Man kan også få notifikationer, når ægløsningen nærmer.

En test i online magasinet engadget for et par år siden var dog ret kritisk overfor fra Fitbits menstruationstracking, blandt andet fordi listen af tilstande efter anmelderens mening ikke er omfattende nok.

Læs kritikken her (engelsk)

Vær opmærksom på at der er tale om følsomme data, og at du kan slette dem direkte fitnessuret og appen, når det passer dig.

Batteritid

Producenten reklamerer med, at Inspire 2 har den bedste batteritid af alle Fitbits devices. I skrivende stund har wearablen siddet på mit håndled i otte dage, og displayet siger knap 30 procents batteritid tilbage.

Jeg har haft det på 24/7 måske med undtagelse af et par nætter. Til gengæld har ugen været præget af corona-sløvhed, og jeg har ikke været så aktiv fysisk som normalt. Et par løbeture, en enkelt online workout og enkelte gåture.

Men batteri-prøven må siges at være bestået. De to timers opladning rækker virkelig langt. Og det er en stor fordel, da reolen allerede flyder over med opladere til iPhone, headset, trådløs højttaler, trådløs hearable og en Kindle, der har fået en renaissance her under pandemien.

De små ting

Så er der alle de små features, som egentlig ikke behøver have noget med sport og fitness at gøre. Timeren, som man kan bruge til at time teens trækketid, vækkeuret, der buzzer på dit håndled og ikke generer din partner og selvfølgelig påmindelserne om, at du skal flytte dig, når du har siddet for længe ned på (hjemme) kontoret.

Alt i alt vil Inspire 2 være en god investering for mange.

  • Pris: Cirka DKK 700
  • Vandtæt ned til 50 meter
  • Understøtter Android og iOs
  • Skærmtype: OLED
  • Hjertemåler sensor: Optisk

Translate »