Det flinke postbud var klar med en ny Fitbit tracker til test, da jeg vendte hjem fra ferie i slutningen af juli. En lille lyserød sag med farve i displayet og hurra! – med tal og bogstaver, der kan læses i sollys.
Jeg havde taget lillesøsteren Fitbit Inspire 2 med i sommerhuset og måtte gang på gang med sammenknebne øjne konstatere, at denne model simpelthen ikke egner sig til strandture.
Inspire var fin, fordi man kunne den tage med i vandet i stedet for at udsætte sit almindelige ur og sin mobiltelefon for en bunke sand.
Og ja, den trackede alle sommerens gå- og cykelture og dokumenterede forbedringer i søvnmønster og hjerterytme, efterhånden som ferien skred frem og kroppen faldt til ro.
Men det ville have været rart at kunne se data også i sollys. For sol var der masser af i perioden. Derfor var jeg fra starten positiv over Fitbit Luxe, der med AMOLED farve-display og klare tegn ville have været langt mere anvendelig i sommerlandet.
God læsbarhed
Første point går til denne forbedring. Mange Fitbit brugere har ventet på den. Læsbarheden i det nye display kan virke som en detalje i det samlede oversigt over alle trackerens features.
Men hvad hjælper det, at man kan få data om puls, søvn, stress og aktivitet, hvis ikke man kan se, hvad klokken er.
Lige netop når det gælder brugsværdi, kan man tit blive forundret som anmelder af wearables. Det virker, som om producenterne prioriterer et overkill af features fremfor enkel anvendelighed. Men hertil skal tilføjes, at Fitbit tilhører de bedste i klassen på det punkt. Og Fitbit Luxe er ingen undtagelse.
Pæn batteritid
Næste positive oplevelse var den ovale oplader, som klikker fint og nemt på med en magnetlås. Jeg har for nylig haft dårlige erfaringer med en smartwatch-oplader, som krævede et særligt kunstgreb og vrid med ledningen for at sætte sig på plads. Men her gik det uden problemer.
Luxe lader op på et par timer. Så har du cirka fem dage at gå på, før batteriet er løbet tør. Jeg synes dog, at producenten for en gangs skyld underestimerer – jeg havde trackeren på i op til syv dage, før jeg fik notifikationer om lavt batteri-niveau.
De fem-syv timer er stadig ikke helt så fint som Inspire 2-modellen. Den kan nå op på 10 dage. Men det er nok til, at Fitbit Luxe overhaler større smartwatches, som ofte skal lades op efter et til to døgn. Ligger batteritid og hurtig opladning i toppen af din hitliste over vigtige features, kan Fitbit Luxe være et udmærket valg.
Er du ny indenfor wearables?: Så læs artiklen Hvad er en wearable
Nem opkobling
Det er ikke første gang, jeg skal have en Fitbit device til at spille sammen med appen på min smartphone, og det forløb også denne gang uden problemer. Man bliver guidet pædagogisk igennem step for step og ledt videre til i oversigterne over aktivitet, søvn, mental sundhed og den nye stress management score.
Det sidste kræver dog en Fitbit Premium abonnement, som efter seks ugers gratis prøveperiode fås for DKK 69 om måneden.
Stressmåling dag og nat
Stress-monitoreringen henter data fra både søvn, fysisk aktivitet, puls, hudtemperatur og HRV (pulsvariation) for at kunne tegne et billede af, om du udviser tegn på stress. Scoren går fra 1 til 100. Jo højere score jo bedre.
Samtidig kan du i appen selv logge, hvordan du har det, angivet i fem stadier fra meget rolig til meget stresset.
Jeg var ikke super disciplineret mht til denne feature, som kræver, at du har trackeren på dag og nat i en længere periode. Det eneste tal, jeg kan fremvise, er en ugeoversigt, som ikke bygger på mange data men som trods alt viser, at jeg angiveligt er blevet mindre stresset hen over ugen!
Holistisk wearable
Fitbit er kendt for sine “holistiske” wearables, der bliver mere og mere orienterede mod stress og mentale udfordringer. Relax-funktioner i trackers og smartwatches har vi skrevet udførligt om i artiklen “Sådan bruger du en wearable til stresse af.”
En lille forbedring i Relax-featuren i Luxe er, at du nu selv kan sætte tid på, hvor længe dine åndedrætsøvelser skal vare.
Ligesom næsten alle andre trackere registrerer Luxe automatisk, hvilken aktivitet du er i gang med. Du kan også selv starte en registrering via displayet. Der er kun plads til at vise seks typer, men ved at fjerne en, kan du via appen tilføje en anden – golf i stedet for workout, f ex, eller kickboxing i stedet for svømning.
En lille detalje er, at du i appen skal angive hvor mange minutter, du skal være i gang, før autotracking sætter i gang. Mindste tidsangivelse er 10 minutter. En lille tur på cykel rundt om blokken kommer altså ikke med i regnskabet.
Menstruationstracking
Med i pakken af features er også menstruationstracking, som efterhånden standard på nyere fitnesstrackers og smartwatches. Luxe giver dig notifikationer på baggrund af de data om din cyklus, som du logger ind i appen løbende. Du får besked, når din menstruation nærmer sig, og når du er mest frugtbar.
Endelig får du forbedrede sundhedsmålinger i oversigten Health Metrics, som angiver data om dit puls, åndedræt, og hud-temperatur. Wearables målinger bliver mere og mere avancerede. Også Luxe’s registrering af puls og hjertefunktion har fået en kraftig opgradering.
Fitnesstrackeren bliver desuden i fremtiden opgraderet med det nyeste skud på stammen, nemlig målinger af blodets iltmætning, SpO2. Denne type målinger bruges blandt andet til corona-tilfælde, hvor en lav iltmætning er et faresignal.
Men husk – som producenten også gør opmærksom på – disse data kan på ingen måde bruges til diagnoser eller behandling. De kan kun give dig information, som kan hjælpe dig til at få det bedre fysisk og mentalt.
Med Premium abonnement får du mulighed for at lave en PDF med oversigter over måneds- og årstendenser, som du kan dele med din læge.
Design og funktionalitet
Der er gode argumenter for at interessere sig for modellen, hvis man vil bruge sin tracker til både til hverdag og fest. Luxe kommer i et diskret design med metalramme omkring displayet og mulighed for at tilkøbe blandt andet et luksusarmbånd, designet af smykkefirmaet gorjana.
Trackeren er behagelig og har siddet på mit håndled uden at genere i sammenlagt mange dage, og jeg er grundlæggende tilfreds med funktionaliteten. Det smalle display giver ikke mulighed for mange informationer. Men jeg foretrækker at få færre vigtige data frem for et væld, som jeg skal sortere i.
Navigationen er brugervenlig – på Luxe er der ingen sideknap. Vejen ind til aktiviteter og features foregår med swipes op og ned og fra side til side. Her oplevede jeg dog flere gange, at der var sløvhed og i en gang imellem helt stilstand på displayet, når jeg forsøgte at komme videre i menuen. Det giver irritation og trækker ned i bedømmelsen.
Hverdagsform
Fitbit Luxe har det, du skal bruge til at holde dig i form til hverdag. Skal du investere i en dedikeret wearable til løb, dykning eller trekking skal du over i en helt anden boldgade og kigge f ex på Garmins smartwatches.
De kan meget mere , når det gælder avancerede features rettet specifikt mod sport og aktivitet på et højt niveau.
Garmin lancerer dykkerur i design for kvinder
Men også Garmin har for nylig spottet det voksende marked for wearables til kvinder. Vi har blandt andet anmeldt smartwatchet Garmin Lily, der dog ligger i en dyrere prisklasse end Fitbit Luxe.
Hidtil har wearables med bling bling faktor mest hørt hjemme blandt hydbrid-ure, hvor f ex danske Skagen ure (købt af amerikanske Fossil) har skilt sig ud med smukke designs.
Leave a Reply