Anmeldelse: Fitbit Versa 3 er et stilrent smartwatch med mange funktioner

Fitbit er et godt valg, hvis du vil have et behageligt og fleksibelt smartwatch. Nybegynderen udi smartwatches skal dog regne med at bruge en del tid på at sætte sig ind i, hvordan de mange forskellige funktioner tilgås og aktiveres. Desuden dur urets voice assistant ikke i Europa.

Fitbit Versa 3
Foto: Fitbit

Første indtryk – elegant, men svært at finde ud af

Æstetisk set er det et elegant, unisex smartwatch. Det er behageligt at have på – også om natten – hvis man husker at lade ære med at sætte det for stramt. Ellers kan det godt klø. Men det tog mig en del øvelse at finde ud af, hvordan jeg kunne swipe op, ned og til siderne på uret. Jeg ledte også forgæves i æsken efter en manual.

Uden sådan en er en førstegangsbruger af et smartwatch lettere udfordret. Når jeg klikkede på linket til manualen i bunden af ”How To Use” på Fitbit-app’en på mobiltelefonen, loader siden ikke. I hvert fald er det bare en blank side på staticcs.fitbit.com, når man klikker på linket fra menupunktet ”How to use”, så der var heller ingen hjælp at hente.

Vestager godkender Googles køb af Fitbit

Det forvirrede mig også, at man både skal forbinde Versa 3 og Versa 3 Controls via Bluetooth på sin mobil. Da jeg var inde under Bluetooth på min mobil, kom en besked frem om, at jeg skal sørge for, at Versa 3 Controls er slået til og inden for rækkevidde. Men jeg kunne ikke finde Versa 3 controls på uret.

Et andet indledende irritationsmoment var, at det tog lidt tid, før uret indstillede sig selv til den korrekte dato og det korrekte klokkeslæt. Jeg forsøgte forgæves selv at finde ud af, hvordan jeg kunne rette dato og klokkeslæt men måtte give op. Nogle timer senere havde det selv justeret dato og tid.

Svingende usability

For at kunne vurdere mest muligt af, hvad Fitbit har at byde på, aktiverede jeg Premium-pakken med det samme. Men før jeg nåede at undersøge Premium-pakkens indhold, brugte jeg dog nogle dage på at finde ud af, hvordan urets mere basale funktioner fungerer.

Anmeldelse: Fitbit Charge 4 giver rare point for bevægelse

For eksempel kæmpede jeg i de første dage med at kunne scrolle op, ned, til højre og venstre på uret, uden at der skete noget. Det tog mig også flere dage at finde ud af, hvordan visse features findes, aktiveres og måles. Det forvirrede for eksempel mig, at søvnmåleren kun kan aktiveres, stoppes og resultataflæses fra mobilen.

En del features skal aktiveres fra mobiltelefonen, for eksempel lyd til musikafspilning og telefonsamtaler, kreditkort til wallet og trådløse høretelefoner, hvis man har sådan nogle. Ingen af disse funktioner lykkedes det mig at aktivere intuitivt, så jeg var nødt til at støtte mig til informationerne under ”How To Use” på mobiltelefonen for at få disse features til at virke.

Stejl læringskurve

Så der var en relativt stejl læringskurve for en førstegangsbruger af smartwatches. For eksempel tog det mig flere dage at aktivere telefonsamtaler fra uret takket være gentagne besøg på både hjemmeside og forklaringer på mobil-app’en. Lyden er naturligvis af en langt dårligere kvalitet end fra en telefon, men det er da muligt at føre en kortere samtale uden at have trådløse høretelefoner forbundet med uret.

Stemmeassistent virker ikke i den region, Danmark hører under – hverken Googles Assistant eller Amazons Alexa, som er de to muligheder for stemmeassistent, som Fitbit Versa 3 tilbyder. Google er på vej til at købe Fitbit, så fremover vil uret formentlig primært tilgodese Android-brugere. Men bortset fra disse forhindringer, som sandsynligvis skyldes begyndervanskeligheder udi smartwatches, byder Fitbit Versa 3 på mange velfungerende funktioner.

Hovedfunktionerne virker upåklageligt

De tre faste parametre på urets ”forside” udover selve tidsangivelsen, nemlig skridttæller, pulsmåler og væskeindtag, er velvalgte og lykkes med at motivere brugeren til at bevæge sig og drikke tilstrækkeligt. Man får en reminder, når man nærmer sig det daglige mål på 10.000 skridt om dagen, og når man når en milepæl, markeres det med en vibrerende og rosende opdatering.

Jeg kunne dog godt have ønsket, at skriftstørrelsen på de tre parametre, skridttæller, puls og væskeindtag, var lidt større, gerne på bekostning af skrifttørrelsen på tidsangivelsen, som er unødvendigt stor.

Den funktion, de fleste formentlig vil bruge mest udover de funktioner, der er synlige på ”forsiden”, må være Exercise, og den er heldigvis både intuitiv og måler tilpas mange detaljer og former for aktiviteter, også på selve uret.

Vækkeursfunktionen er praktisk for den, der står først op. Foto: Fitbit

En anden af mine favorit-funktioner på uret er det lydløse vækkeur. Det er en god løsning for den person i en husstand, der står op først om morgenen. Med den lydløse alarm-funktion, der vækker brugeren ved en let vibration i uret, mindsker man risikoen for at vække resten af familien, når man står op. Man kan indstille op til otte forskellige alarmer ad gangen.

Intuitiv kalender

Der er muligvis delte meninger om, hvorvidt man har brug for sin kalender på et smartwatch, men jeg synes, det var en hjælp at få notifikationer fra kalenderen på uret, frem for at skulle kigge på sin mobil hver gang den gav lyd fra sig. Kalenderen og notifikation center er intuitivt at aktivere, bruge og tilpasse, og der er nemt at slette enkelte eller alle notifikationer på uret.

Til gengæld vil de fleste, der bruger exercise-funktionen på uret, formentlig også være glade for at kunne styre musik-afspilning fra playlister mv. på Spotify eller Deezer. Det kræver, at man har mobilen med på løbe- eller cykelturen, for man skal aktivere musik-app’en på mobiltelefonen, hver gang man vil afspille musik på uret.

Spotify fungerer godt. Du har adgang til dine playlister og kan skippe sange, men for at kunne høre musikken fra uret, skal du have trådløse høretelefoner. Ellers er der ingen lyd fra uret. Jeg kunne dog ikke få Deezer til at virke på uret, selvom jeg opgraderede til Premium på Deezer. Det har muligvis noget at gøre med, at jeg bruger Spotify til hverdag og så godt som aldrig bruger Deezer.


Nem intro til mindfullness og søvnmåling

En anden af mine favoritter er Mindfulness-app’en, som Premium byder på flere og længere sessioner af. App’en er intuitiv, både den almindelige del og Premium-delen. Det er nemt at finde rundt i den og få overblik over sine stats på mobiltelefonen.

Især 2-minutters sessionen er hurtig at gå til og er en god måde at få nybegyndere til at kaste sig ud i mindfullness, da det ikke kræver en større tidsinvestering. De umiddelbare belønninger i form af opmuntringer og oversigt efter hver gennemført session er også rare.

App til søvn

Er man til at måle sin søvn, byder Fitbit Versa 3 også på en app til det. I Premium-pakken får man flere detaljer om sin søvn end med den almindelige pakke. Jeg har brugt en anden søvnmåler-app i et par år, men synes, at den på Fitbit Versa 3 er mindst ligeså god. Wallet er praktisk, hvis du skal løbe eller cykle i et byområde.

Den er intuitiv at aktivere via app’en på mobiltelefonen og uret. Du bliver guidet solidt igennem de forskellige trin i processen uden at behøve at støtte dig til en manual. Find my phone virker ligeledes upåklageligt og er enkel og intuitiv at aktivere og stoppe. Det samme gælder timer, der ligesom vækkeuret er lydløs og markeres med en let vibration i uret.

Det er også meget intuitivt at tilføje en af de mulige ekstra apps fra mobiltelefon til Fitbit Versa 3. Jeg tilføjede for eksempel hurtigt og smertefrit Covid-19 app’en.

Fitbit Versa 3 lader også relativt hurtigt op. På et par timer gik det fra 7% til 100%. Ifølge Fitbit kan batteriet vare i mere end fire dage, men med mit forbrug er urets batterier i bund efter ca. tre dage.

Vejledende pris: DKK 1799


Cecilie Helm Darling er bl.a uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har mange års erfaring som journalist og kommunikationskonsulent, senest i sin egen virksomhed, Helm Media. Hun hjælper kunder med alt fra krisehåndtering, moderation og facilitering af events, workshops og fokusgrupper til  kampagnemateriale, udarbejdelse af rapporter og bøger, alle på dansk og engelsk.
Oversæt