Anmeldelse: Garmin Lily har et væld af muligheder

Garmin Lily smartwatch er både til den elegante kvinde, som interesserer sig for sundhed, og til den aktive sportsudøver. Et feminint fitnessur med et væld af muligheder.

Garmin Lily er et elegant og feminint ur, der fås i en klassisk og en sportsversion med enten læder- eller silikonerem. Det er rundt og mindre end mange af de andre smartwatches på markedet og er derfor velegnet til kvinder med smalle håndled.

Et væld af vanedannende sundhedsfeatures

Uret tilbyder en imponerende detaljeringsgrad i sundhedsmålinger, som går langt videre end sundhedsmålingerne på f ex et Fitbit Versa 3. Udover de gængse målinger af puls, skridt, diverse sportsaktiviteter, søvnkvalitet og -kvantitet, iltoptag om natten, kalorieforbrug, og -indtag samt væskeindtag, måler Garmin Lily også dit stressniveau og dit kropsbatteri. Det er et udtryk for, hvor udhvilet og stresset du er.

Garmin Lily tilbyder f ex analyse af din vejrtrækning. Hvis den pludselig ændrer sig, uden at du dyrker motion eller udfører fysisk krævende arbejde, kan den ændrede vejrtrækning være tegn på, at der er noget galt med dit helbred.

Den feature, der i mine øjne virkelig gør Garmin Lily interessant i forhold til f ex Fitbit Versa 3 er, at den tilbyder faldalarm. Du kan vælge tre kontaktpersoner fra din smartphone, som skal have en sms eller en e-mail om, at du tilsyneladende er faldet og har brug for hjælp.

Beskeden fortæller også dine tre kontakter, hvor du befinder dig, så de og en eventuel ambulance hurtigt kan finde dig. I modsætning til Apple Watch i USA kan du dog ikke kontakte alarmcentralen direkte med hjælp af faldapplikationen.

Specielt for kvinder

Garmin Lily sigter meget klart efter kvinders interesse i at måle deres sundhed. Udover de allerede nævnte sundhedsapplikationer kan kvinder med Garmin Lily både registrere og analysere deres menstruationscyklus og følge udviklingen i en graviditet – også fostrets bevægelser, hvilket jeg personligt synes lyder ret fascinerende.

Mange og detaljerede fitnessmålinger

Garmin Lily målretter sig dog også tydeligt mod meget fysisk aktive brugere, trods sit elegante  udseende. Garmin Lily tilbyder langt mere detaljerede fitness målinger end fx Fitbit Versa 3.

Fx kan man indstille sin skridtlængde, når man går og når man løber; man kan indtaste hvilken cykel eller hvilke løbesko, mærke og model, man bruger, og hvor gamle de er. Mens skridtlængde giver god mening, er det nok mest professionelle cyklister og løbere, der har glæde af at registrere deres cykel- eller skomærke og alder i mobilapp’en.

Til gengæld er VO2-featuren formentlig også interessant for mange hobbymotionister. VO2 måler dine lungers evne til at optage ilt, når du dyrker motion. Jo bedre din kondition er, des mere ilt kan dine lunger optage, når du dyrker motion med høj intensitet.

Sport med vennerne – virtuelt

Garmin ure tilbyder ligesom andre smartwatches et socialt aspekt, hvor man kan dele sine fysiske aktiviteter med venner, der har smartwatches fra samme virksomhed, og hvor man kan opmuntre hinanden undervejs og bagefter. Det er en feature, der i høj grad har motiveret mig ved den nu, desværre, nedlagte app, som virkede på tværs af smartwatchproducenter, Endomondo.

Garmin tilbyder hele to universer, hvor man kan dele sine sportspræstationer. Det ene er indbygget i uret, men det er dog lidt svært at kommentere dine venners aktiviteter, fordi man skal klikke en del gange for at finde deres aktivitet og svare på den. Det andet sociale univers er Strava, som er målrettet mere seriøse sportsudøvere. Strava kan forbindes med din Garmin Connect profil.

Opmuntringer og belønninger

Ligesom andre smartwatches lokker Garmin Lily også brugeren til at gå hver time, få pulsen op i en vis mængde minutter dagligt og nå en vis mængde skridt i løbet af en dag. Men jeg savner nogle tydeligere påmindelser om, at det er tid til at bevæge sig i løbet af dagen. Jeg oplever nemlig ikke, at jeg  får ligeså mange ”belønninger” i løbet af dagen for at nå mine time- og dagsmål, som jeg gør med det smartwatch, jeg har i forvejen.

Begge ure tilbyder også at måle dit væskeindtag, og hvad du spiser. Jeg har ikke tidligere gidet skulle køre alle disse informationer ind, da jeg synes, det er for tidskrævende, men for at prøve det af noterede jeg, hvor meget jeg drikker i løbet af en dag.

At opdatere min drikkelog fungerer faktisk meget godt for mig som påmindelse om at huske at drikke noget vand i løbet af dagen. Jeg får ikke noteret alt, hvad jeg drikker, ind på uret, men det vigtigste er jo også bare, at man får drukket nok væske.

Kræver lidt øvelse at komme i gang

Det kræver dog lidt øvelse at få tændt skærmen, både ved at dreje håndleddet rigtigt og ved at finde ud af, hvor hårdt, man skal dobbelttrykke midt på urskiven, så man kan se klokken og urets mange andre informationer.

Garmin siges at levere de mest brugervenlige smartwatches på markedet. Alligevel havde jeg de samme begyndervanskeligheder med dette ur, som jeg havde med mit første smartwatch, selvom man kunne formode, at der er et vist overlap i opsætning og funktioner mellem de forskellige smartwatches.

Efter nogle dages brug af Garmin Lily var jeg stadig ikke fortrolig med at finde rundt i de informationer, jeg har været vant til at tjekke flere gange dagligt på det smartwatch, jeg har i forvejen, og som motiverer mig i hverdagen. Den første dag forsøgte jeg forgæves at ændre tidssættelsen fra de forudindstillede 12 timer til 24 timer både på uret og på mobilapp’en.

Når jeg søgte på nettet efter info om ændring fra 12 til 24 timer på uret, landede jeg på sider, der gav retningslinjer, som ikke var mulige, hverken på uret eller mobilapp’en. Først på andendagen lykkedes det mig ved at logge mig ind på Garmins hjemmeside.

Teknikken driller lidt

Producenten angiver, at batteriet har en levetid på op til fem dage, men min erfaring er, at batteriet skal lades op oftere. Da jeg var ude at løbe i en time og havde ladet uret fuldt op en time inden, holdt uret pludselig op med at virke under løbeturen. Beskeden ”critically low activity memory” dukkede op på skærmen, inden uret lukkede ned.

Da jeg kom hjem og ladede uret op, og uret igen kunne forbindes med min telefon, havde uret registreret en væsentligt kortere tur, end jeg rent faktisk havde løbet, i hvert fald hvis man skal tro de to andre fitness apps, jeg målte min løbetur med fra min smartphone.

Det lader nogenlunde hurtigt, men batteriet løber hurtigere tør, nemlig efter godt et døgn, end i det smartwatch , jeg har i forvejen, og som kan køre i godt to døgn uden opladning.

Opladeren til Garmin Lily er en magnetklemme, som er lidt sværere at få sat rigtigt på, og som lettere kommer til at sidde skævt og dermed ikke lade ordentligt, end den kraftige magnetlader, som fx Fitbit Versa 3 lader op med. Så måske var det derfor, uret lukkede ned på min første løbetur med det.

GPS kan virke ustabil

Uret skal bruge GPS fra en smartphone for at kunne registrere din løberute, men jeg oplevede også på min næste løbetur, at uret ikke registrerede hele længden af turen, i forhold til, hvad mine andre fitnessapps sagde.

Det samme gælder antallet af daglige skidt. Garmin Lily var typisk mellem 400 og 800 skridt bagud i forhold til min anden skridtmåler.

Teksten er noget lille på emails og kalenderinfo, og farven på teksten flyder lidt sammen med farven på baggrundsskærmen i kraftigt sollys og i aftenbelysning. I almindeligt dagslys er teksten nem at læse.

Konklusion

I det store og hele giver uret dog god mening for mig. Det har ikke alle de features, som fx et Fitbit Versa 3 har, men omvendt savner jeg dem heller ikke. Til gengæld tilbyder uret meget mere detaljerede sundhedsmålinger.

Uret vil især være interessant for kvinder, der ikke bryder sig om udseendet på de gængse, mere sporty udseende smartwatches, og som helst vil have et ur med  en relativt lille urskive.

Pris: Garmin Lily fås for cirka DKK 1700.

Brug dit smartwatch som faldalarm

Opdateret 08082021

Translate