Anmeldelse: Sådan tracker du din menstruation med en Fitbit

Vi har testet Fitbits Menstrual Health feature med en Fitbit Luxe henover to måneder. En god begyndelse, hvis du allerede har en Fitbit - men der findes bedre alternativer.

Fitbit Luxe anmeldelse
Fitbit

Når du sætter din Fitbit op og vælger kvinde som køn, får du muligheden for at tracke din menstruation. Du kan holde øje med dine fysiske symptomer, humør, din slims tilstand, hvornår du har dyrket sex og indtaste resultater på ægløsningstest. 

Med Fitbits app kan du logge din menstruation og andre parametre relateret til din cyklus.

Interfacet er sat op som en kalender og nemt at finde rundt i. Når du er fertil, markeres området i kalenderen med blå.

App giver dig prævention uden hormoner og spiral

Når du forventes at have menstruation, markeres dagene med pink. Fitbit forudser, hvornår du får ægløsning og menstruation, men du har mulighed for at ændre i forudsigelserne når virkeligheden indtræffer.  

Fitbit tager dog ikke noget ansvar for de forudsigelser de laver og melder med en tydelig disclaimer, at ansvaret for tracking er dit.

Ansvaret for cyklus-tracking er dit, fremgår det af Fitbits disclaimer. Video: Ivanna Rosendal

Det meste tracking af din cyklus foregår i appen, og hvis du vil have en vis pålidelighed af resultatet, skal du huske at holde den ajour. Selve uret bidrager ikke med data i forhold til din cyklus. Eneste sammenhæng mellem uret og app’en er en notifikation på uret, der melder antal dage til din næste menstruation.  

Naviger frem til ikonet for Menstrual Health. Video: Ivanna Rosendal

Den manglende sammenhæng mellem hvad Fitbit faktisk indsamler af data, og hvad der bliver sluset ind i Menstrual Health, føles som en tabt mulighed.

Menstruationstrusser er bedst til sjatdage

Det mest oplagt parameter er temperaturmåling af huden, som kan bruges til at forudsige ægløsningstidspunkt. Men brugen af denne ville tvinge Fitbit til at tage et medicinsk ansvar for udfaldet, som de klart melder ud i deres disclaimer, at de ikke ønsker. 

Opsætningen er nem – datoerne rammer ved siden af

Jeg prøvede at tracke min menstruation med Fitbit i to cyklusser. Ved siden af har jeg haft andre apps til at tracke min menstruation og ægløsning for at kunne sammenligne forudsigelserne. 

Opsætningen af Fitbitten gik smertefrit. Jeg tog Fitbit’en på:

Så kom uret på til testen. Video: Ivanna Rosendal

Derefter hentede jeg den medfølgende app fra App store: 

Download appen fra App store eller Google Play. Foto: Ivanna Rosendal

Først skal du parre din Fitbit med din app:

Sådan parrer du appen med dit Fitbit. Video: Ivanna Rosendal

Når du sætter din Fitbit op, skal du tilvælge et abonnement:

Menstruationstracking kræver abonnement men de første måneder er gratis. Video: Ivanna Rosendal

Efter den gratis prøveperiode træder det betalte abonnement i kraft. 

Så kunne jeg sætte Menstrual Health funktionen op:

Opsætning af Menstrual Health funktionen. Video: Ivanna Rosendal

Til den indledende opsætning behøvede jeg kun at huske, hvornår min sidste menstruation startede, og angive den typiske længde af min cyklus. Min cyklus er meget uregelmæssig, og ægløsningstidspunktet kan variere med fem dage fra cyklus til cyklus.

På den måde er jeg ikke den nemmeste testperson for en forbruger-app som Fitbit. Men uregelmæssig menstruation er ret almindeligt og bør kunne rummes i løsninger til den brede befolkning. 

Den første forudsigelse af mit menstruationstidspunkt var ved siden af med fem dage. Jeg kunne manuelt rette i forudsigelsen. Ægløsningstidspunktet var ved siden af med tre dage, som også kunne rettes manuelt.

I anden cyklus var begge forudsigelserne ligeledes ved siden af. Jeg prøvede den kun i to cyklusser. Fra hvad jeg kan læse mig til, vil algoritmen blive bedre til at forudsige min cyklus over tid. Jeg nåede ikke at opleve det. 

Tracking i hverdagen  

For at holde app’en ajour skulle jeg interagere med den, når min menstruation begyndte og sluttede. Resten af tiden forholdte jeg mig ikke til den.

Notifikationen på selve uret kiggede jeg kun på en enkel gang, da jeg satte uret op. Måske ville jeg benytte mig mere af appen, hvis jeg var mere fortrøstningsfuld med dens forudsigelser. 

Men spørgsmålet er, hvordan den skal kunne blive bedre, når den kun har datoer for starten og slutningen af menstruationen, og cyklussens længde? Det vil potentielt set kunne tage adskillige måneder at begynde at kunne stole på resultatet. 

Hvis du allerede bruger Fitbit i din hverdag, vil dens Menstrual Health feature være et fint sted at starte med at tracke din cyklus.

Men hvis du er på jagt efter en ny løsning til at tracke din menstruation, er anbefalingen herfra at du kigge dig om efter en anden løsning. Tilsvarende funktionalitet findes f.eks. native i Health App’en der følger gratis med din iPhone. 

For at Fitbitten skal kunne bidrage med noget ekstra, bliver den nødt til at sammenkoble data fra selve uret med deres App.

Her er der stort potentiale for at skabe værdi for brugerne, hvis Fitbit altså er villige til at påtage sig et medicinsk ansvar for resultatet.

Translate