Anmeldelse: Usikker menstruations-tracking i Galaxy Watch6

TechTrusters anmelder Laura Holst har testet Samsung Galaxy Watch6 med fokus på temperaturtracking. Målingerne er ikke præcise nok, konkluderer hun.

Samsung Galaxy Watch
Photo:TechTruster

Samsungs nye smartwatch, Galaxy Watch6, tilbyder at måle kropstemperaturen i løbet af natten, så man kan bruge det til at forudsige ægløsning og menstruation. Data fra uret overføres til Samsungs app, Cycle tracking.

App giver dig prævention uden hormoner og spiral

Samsungs gør opmærksom på, at estimaterne i “Cycle tracking”, blot er estimater. Hvis man vil bruge uret som præventionsmiddel, kræver det, at man tilkøber et abonnement til appen Natural Cycles.

Natural Cycles er et EU-godkendt præventionsmiddel. Appen indsamler data, som kan forudsige menstruation og ægløsning baseret på en estimering af kroppens kernetemperatur.

Lav nøjagtighed

Jeg anvender selv et Natural Cycles termometer til at måle min temperatur i munden hver morgen og er fortrolig med mine egne temperaturudsving i løbet af min menstruationscyklus

Rent teknisk måler Galaxy Watch6 med 0.1 grader celsius nøjagtighed i forhold til termometeret. Det er en lavere nøjagtighed end Natural Cycles selv råder deres brugere at benytte.

Der er både usikkerheder ved at måle temperatur i munden og via et armbåndsur.

Samsung Galaxy Watch6
Screenshot fra Cycle tracking med lilla blomster og anmærkninger om, at man ikke må bruge data som prævention – den funktion skal man betale for. 

Men målingerne fra Galaxy Watch6 har hverken jeg eller algoritmen kunnet bruge til meningsfulde forudsigelser.

Jeg anerkender, at ikke alle menstruerende har mulighed for at måle temperatur med et termometer hver morgen. Derfor kan uret være en lokkende løsning.

Til gengæld stoler jeg ikke på, at mine data fra uret kan repræsentere min menstruationscyklus og vil ikke anbefale at bruge uret til temperatur tracking. 

Samsung og Natural Cycles lover dog en højere nøjagtighed, hvis man tracker temperatur i længere tid. Det har vi i en kortere testperiode ikke kunnet verificere. 

Anmeldelse: Sådan tracker du din menstruation med en Fitbit

Indblik i søvn 

Samsung Galaxy Watch6
Photo: Samsung

I naturlig forlængelse af temperaturtracking i løbet af natten giver uret også mulighed for at følge med i søvn.

Samsung Health appen giver et godt indblik i de forskellige faser i ens søvn.

Den belønner én med et ‘sovedyr’ og en søvnscore, som skulle indikere, hvor godt man sover. 

Uret kan bruges til betaling, til at følge med i notifikationer, og til at følge forskellige daglige mål i antal skridt, forbrændte kalorier og aktive minutter.

Uret opretter selv træningsbegivenheder, hvis det detekterer, at man bevæger sig ved gå- eller løbeture. Det giver en næsten uoverskuelig mængde af muligheder, hvis man manuelt indtaster træning.

Bruger man ikke uret til søvn- og menstruationstracking, er det et almindeligt smartwatch, som tilbyder mange af de gængse funktioner.

Feminin symbolik

Med en urskive på over 4 cm, føltes det mindre som at jeg bærer uret, og mere som at uret bærer mig. 

Samsung vælger samtidig at bruge hyperfeminin symbolik i deres app, som jeg mener er uhensigtsmæssig og useriøst.

Jeg savner, at min menstruationscyklus bliver taget ligeså seriøst som mine daglige skridt, hjerteslag og træningsvaner.

Fint valg

Hvis man ikke allerede følger med i sin menstruationscyklus og søvn, kan uret være et fint tilvalg.

Men hvis man skal kunne stole på sin data og bruge dem til analyse, bør man investere i specialiserede cyclus tracking-løsninger, i stedet for Samsungs forsøg på at være ‘one-size-fits-all’ – som i øvrigt ikke passer mine små kvinde-arme.

Laura Holst er elektronik ingeniør og forskningsassistent på Visual Analysis and Perception Lab, Aalborg Universitet.

Translate