Apple lægger sundhedsjournal på sit smartwatch

Tech-virksomheden kommer brugerne i møde med en ny app-baseret medicinsk journal og et tilbud om krypterede og beskyttede data. I fremtiden er sundhedsdata brugernes ejendom, lyder mottoet.

Apple iWatch
Foto: Apple

Hvad vil du helst: Bære din sundhedsdata og patientjournal  med dig rundt i en overskuelig app til dit smartwatch eller din iPhone og vælge, hvem du vil dele data med, eller vil du logge dig ind med med cpr-nr. på sundhed.dk til de personfølsomme oplysninger, som staten kan dele frit rundt til andre offentlige instanser, uden at du ved, hvad der foregår?
 

Tja. Med den voksende mistillid til offentlig databeskyttelse vil nok mange være tilbøjelige til at finde Apple-modellen pænt attraktiv, især hvis man vælger at tro på forsikringen om, at brugeren selv styrer, om data kan ses eller videreudnyttes af den amerikanske tech-gigant.
 

Nyheden om testversionen af den nye app-baserede sundhedsjournal brød igennem onsdag hos blandt andet den amerikanske tv-station CNBC, der som altid har fingeren på pulsen indenfor e-sundhed. Adskillige amerikanske hospitaler har allerede tilsluttet sig modellen, hvor patienten downloader sin journal og selv vælger, hvem der skal kunne se den.

Med den nye funktionalitet har Apple igen vundet nyt og lukrativt terræn, når det gælder digitale sundhedsløsninger. Men det interessante er ikke teknologien. Det er den tankegang, der ligger bag den.

Apple Watch kan måske afsløre corona-smitte


“Vi opfatter det sådan, at forbrugerne  i fremtiden ejer deres egne sundhedsdata. Alle kan se deres bankkonti, men ingen kan tappe en finger på deres mest betydningsfulde data, nemlig informationer om helbred og sygdomme, siger Apples Chief Operations Officer,”Jeff Williams.

Tankegang vil sætte spor

I sin app kan man få information om laboratorie resultater, allergier, medicindoser etc. Især kroniske patienter med behov for løbende overblik over deres behandling kan få gavn af appen.
 

For danske forbrugere og patienter kan det være interessant at vide, at Apple længe har arbejdet sammen med den omdiskuterede software udvikler Epic, som de seneste måneder har skabt store udfordringer på hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
 

Hospitaler behandler patienter med smartwatches og apps
 

Herhjemme har Region Syd afprøvet app-universet med løsningen “Mit forløb” der er udviklet af virksomheden MedWare på Fyn. 

Appen samler praktisk information om sygehuset, aftaler og relevant materiale for patienten, som kan kommunikere direkte med læger og sygeplejersker via Mit forløb. Men ejerskabet til data ligger hos hospitalet, ikke hos patienten.

Hjerterytme og blodsukker

Den seneste løsning fra Apple er bare en i en lang række af digitale sundhedsprodukter. Virksomheden arbejder på at gøre sensorerne i sit smartwatch præcise nok til at give hjerterytmemålinger, der kan bruges klinisk.  Også løsninger til blodsukkermålinger hos diabetikere er under afprøvning.

Translate