Apple Watch kan måske afsløre corona-smitte

Koblingen mellem Covid-19 og data fra wearables startede med en finsk Oura Ring bruger, der blev syg med corona efter en ferie i alperne. Nu har forskere undersøgt, om også Apple Watch kan afsløre Covid-19 smitte, før brugeren mærker symptomerne.

Apple Watch
Foto: Apple

Dermed føjer Apples smartwatch sig til en række af de wearables, som indgår i forsøg med at bruge biometriske data fra apps til at opspore Covid-19 smitte.

Også Oura Ring, Fitbit, Samsung og fitnesstrackeren Whoop er med i videnskabelige studier i forbindelse med pandemien.

Forandringer i hjerterytmen

Det seneste er det seks måneder lange forsøg med 297 sundhedsarbejdere ved Mount Sinai Health System i New York.

Deltagerne har i perioden 29. april til 29. september 2020 registreret deres sundhedsdata via et Apple Watch og en særlig app, udviklet til forsøget.

Studiet fokuserer især på den tilstand, der på engelsk hedder heart rate variability (HVR), som er betegnelsen for variation i hjerterytmen eller pulsen.

Wearables har længe kunnet indsamle data fra pulsen ved hjælp af en sensor på håndleddet. Indenfor de sidste år er sensorerne blevet mere avancerede og måler nu også, hvor lang tid der går mellem pulsslagene. Det er denne forandring i hjerterytmen, som er central i corona-smitten.

Resulaterne viser, siger forskerne, at hjerterytmen hos en corona-smittet ser ud til at ændre sig syv dage, før selve sygdommen bryder ud. Variation i hjerterytme er en indikator for, hvordan immunsystemet arbejder.

“Vi vidste allerede, at pulsen ændres, når der er betændelse i kroppen, og Covid-19 er en utrolig inflammatorisk lidelse. Det giver os mulighed for at få et varsel om, at folk er inficeret, inden de selv ved af det,” siger Rob Hirten, forfatteren af undersøgelsen og assisterende professor i medicin ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai.

Selvrapportering

Undersøgelsens konklusioner fremgår af en videnskabelig artikel, som ikke har gennemgået en såkaldt peer review. Det betyder, at resultaterne endnu ikke er blevet fagligt godkendt i forskerverdenen.

Fordelen ved app-metoden er, at det – hvis resultaterne holder stik – bliver muligt at finde corona-tilfælde, før de begynder at smitte andre.

Artiklen fastslår, at apps er effektive, når det handler om at identificere mulige Covid-19 tilfælde, men den peger også på svagheder ved metoden. Resultaterne er nemlig helt afhængige af, om deltagerne gennemfører målingerne og selv indrapporterer symptomer.

Tretten deltagere rapporterede blev under forsøget testet positive for corona, og det lave antal forsøgspersoner er med til at svække det videnskabelige grundlag.

Flere projekter

I et andet forsøg fra Stanford University med blandt andet Fitbit og Garmin smartwatches er forskerne nået frem til samme konklusioner som i Apple-forsøget.

I et studie med cirka 5300 deltagere er forskerne så at sige gået baglæns i datamaterialet og har undersøgt målinger fra 32 brugere, der allerede var konstateret syge med Covid-19.

81 procent af de 32 smittede havde forandringer i hjerterytmen, daglig aktivitet og søvnmønster før sygdommen brød ud.

“Ved hjælp af retrospektive smartwatch-data fandt vi frem til, at 63 procent af COVID-19-tilfældene kunne have være opdaget, før symptomerne viste sig i realtid via et advarselssystem baseret på ekstreme forhøjelser i den smittedes hvilepuls,” skriver forskerne i en artikel, udgivet i tidsskriftet Nature.

Kilder:

Oversæt