Armbånd kan give unge epileptikere større frihed

Unge med epilepsi kan gøre det svært at løsrive sig fra bekymrede forældre og frygten for anfald blandt fremmede. Tre unge designere fra Københavns Erhvervsakademi KEA har udviklet en wearable, der skal gøre op med sygdommens sociale restriktioner.

Mange unge med epilepsi føler, at deres sygdom fratager dem muligheden for et frit ungdomsliv. Dette problem satte Amalie Ernst, Lene Rahbech og Lærke Albinus Hansen, der studerer Jewellery, Business and Design på Københavns Erhvervsakademi, sig for at løse.

”Unge med epilepsi er trætte af, at deres forældre holder øjne med dem konstant. De føler sig enormt begrænsede. Vi har eksempler på, at forældre kan finde på at booke sig ind på et hotel i nærheden, når deres barn skal på skiferie,” fortæller Amalie Ernst.

Resultatet blev armbåndet Limitless, som kan give unge epileptikere større frihed og tryghed til at bevæge sig rundt i verden på lige fod med deres jævnaldrende.

”De unge fortalte også, at de ikke selv tør gå ud og handle, fordi de er bange for at få et epileptisk anfald omgivet af fremmede mennesker. Derfor ville vi gerne udvikle et værktøj, som kunne hjælpe i de situationer,” siger Amalie Ernst.

Limitless nedbryder på flere måder barriererne mellem raske og syge. Hvis den unge epileptiker falder om, fortæller armbåndet de omkringværende, at der er tale om et epileptisk anfald, og hvad der skal gøres. Armbåndet lagrer data om intensitet og varighed af anfaldet til brug for lægen og sender en besked til familie og venner, som den unge har angivet som ”nødhjælpere”.

Design skal sikre hverdagsbrug

Mange wearables fremhæver de teknologiske funktioner, hvilket kan afskrække nogle fra at gå med en dem i hverdagen. Det har de tre KEA-studerende været opmærksomme på, og de har derfor bestræbt sig på, at armbåndet ligner et smykke, som alle kunne finde på at bruge.

Wearables-eksperten Vanessa Julia Carpenter fra virksomheden Delta har været vejleder for de tre designere. Hun fremhæver, at deres undersøgelser af brugernes behov og problemer er styrken i produktet.

”Der mangler teknisk udvikling for at få værktøjet til at blive en realitet. Men produktet er et eksempel på tankegangen bag dansk design. Armbåndet er udviklet udgangspunkt i brugerens behov. Godt design er en forudsætning for, at teknologien glider ind hverdagens rutiner. Der er masser af potentiale i løsningen,” siger hun.

Translate »