#BreakTheBias – bryd skævheden

Temaet for Kvindernes Internationale Kampdag i 2022 er #BreakTheBias. Vi bryder skævheden med fokus på femtech og wearables målrettet kvinder.

Unsplash

This article in English

“Wearables”, er et relativt nyt begreb for teknologi vi bærer på kroppen. Det kan være i form af et smartwatch, som giver os beskeder fra den digitale verden, for eksempel når vi modtager en sms, en telefonopringning eller en email.

Et smartwatch kan også måle vores biometriske data såsom puls, hjerterytme og blodtryk, og informere os om dem.

En wearable kan være et redskab for sportsudøvere og hjælpe os med at forbedre vores præstationer eller nå vores daglige mål med skridttælleren. Den kan også være et afgørende element i vores hverdag, når den for eksempel fungerer som glukosemåler eller insulinpumpe.

Ofte dækker digitale nyhedsmedier nye gadgets såsom wearables, og deres målgruppe er primært mænd – det gælder for eksempel for Gizmodo, TechCrunch, Geekologie, The Verge og Gizmag (her kan du se en oversigt over kønsfordelingen blandt læserne på disse nyhedssites).

Det er ikke overraskende. Markedsføring af teknologi har traditionelt været målrettet samfundets mandlige segmenter, og når kvinder i stigende grad skal jonglere mellem en karriere på højblus og børneopdragelse og samtidig være dem, der afgør hvad der skal købes til hjemmet , har kvinder ikke megen tid til overs til at udforske nye teknologiske produkter.

I Melinda Gates’ undersøgelser af kønsroller og ulønnet arbejde skriver hun: “Selv i Finland, et land, som regnes for at være blandt de mest progressive inden for kønsspørgsmål, bruger kvinder 137 minutter på rengøring og bleskift om dagen, mens mænd kun bruger 91 minutter om dagen på den slags opgaver i hjemmet.”


Så når man tager markedsføring af teknologi (se en typisk reklame fra 1970erne her) og manglen på tid, ressourcer og tilgængelighed af produkter til kvinder i betragtning, er det ikke så sært, at der er så langt mellem hjemmesider som TechTruster, som skriver om wearables ud fra et femtech-perspektiv.

Det er derfor, at vi her på Kvindernes Internationale Kampdag i 2022 synes, det er på høje tid, at vi hylder FemTech og ‘den anden halvdel’ af befolkningen – dem, som er udfordret af alvorlige helbredsproblemer på daglig – og månedlig – basis og som i høj grad kan have glæde af den støtte, som information ved hjælp af nye teknologier kan give dem.

Hvad kan disse nye teknologier så bidrage med? Vi har inddelt dem i nogle få kategorier for at give dig en ide om, hvad der er på vej frem – og hvad vi skriver om her på TechTruster.

Fitness


Ved at måle alt fra antal skridt til hvor mange baner du svømmer, hjælper fitness enheder dig med at være mere aktiv i hverdagen og forbedre dine sportsresultater.

Som eksempler på sådanne enheder kan nævnes FitBit, Garmin eller lignede fitness-ure, der måler din hjerterytme, og fortæller hvor mange skridt du har gået, og hvor hurtigt og hvor langt du går, løber eller cykler.

Læs vores anmeldelser herunder (og bemærk – vi har en oversætter-knap i øverste højre hjørne, så du kan skifte mellem en dansk og engelsksproget version af indholdet).

  1. Garmin lancerer sportsurene Venu2 Plus og Vivomove Sport
  2. Den nye Oura Ring har fokus på kvinders sundhed
  3. Tre bud på aktivitetstrackere til efterårets træning

Søvn

Som samfund bevæger vi os efterhånden væk fra mindre og henimod mere, når det gælder søvn og søvnkvalitet. Søvn er en afgørende faktor alt fra vores daglige kognitive funktion over langvarig stress og vægtkontrol til regulering af hormoner.

Derfor er det vigtigt at øge antallet at timer med høj søvnkvalitet, og det er der wearables, som kan hjælpe med, fordi de kan fortælle dig, hvor godt du sover fra nat til nat.

Sådanne wearables måler som regel, hvor meget du bevæger dig om natten, let søvn, dyb søvn, drømmefaser, hjerterytme og temperaturforandringer, mens du sover.

Oura Ringen er en af de førende wearables til at måle søvn-parametre, men der findes også andre elektroniske enheder, som kan måle din søvn uden at være en wearable, for eksempel Beddit.

Læs vores anmeldelser af Oura og andre søvnrelaterede produkter her:

  1. Anmeldelse: 5 måneder med Oura Ring
  2. Tema: Wearables og søvn
  3. Headband vil hjælpe dig med at styre dine drømme

Menstruation

Wearables, som hjælper med at holde styr på din menstruationscyklus og endda forudsige den, bliver stadigt mere udbredte.

Apple Watch, Fitbit, Garmin og andre smart watches har indbygget cyklusmåling. For nylig lancerede Oura Ring en funktion, der forudsiger tidspunktet for, hvornår din næste menstruationscyklus begynder ved at følge udsving i din kropstemperatur.

Enheder som Livia kan også hjælpe med at mindske smerter forårsaget af menstruationskramper.

Oura kan forudsige, hvornår du får din næste menstruation. Foto: Oura Ring


Frugtbarhed

Hvis du prøver at blive gravid, kan du nu få hjælp fra wearables, som kan måle, hvornår du har størst chance for at blive gravid.

Disse produkter findes i mange forskellige former – fra wearables som Ava, du har om håndleddet, og som måler din temperatur og andre biometriske data, til Kegg, der indføres i skeden og måler væske fra livmoderen.

Der findes også spytbaserede indikatorer på frugtbarhed, såsom Danmarks egen Ovum, der vandt en Dansk Design Pris i 2021 for at hjælpe par med at kunne følge deres chancer for at blive gravide ved en fremvisning på væggen.

Foto: Kegg


Moderskab

Nød lærer nøgen kvinde at spinde (eller ‘nødvendighed er innovationens moder’), og mødre er ekstremt innovative i øjeblikket.

Nye wearables til mødre spænder fra brystpumper, som kan pumpe, mens kvinden går omkring (Elvie, Willow), over massage-BH’er, som fremmer mælkeproduktionen ved pumpning (Lilu), til enheder, som sammen med en smart phone app hjælper med at få styr på amningen ved at måle mælkekvalitet og -mængde fra hvert bryst (MyLee).

Der findes endda wearables til spædbørn, så forældre kan måle deres helbred, når de sover, og på den måde mindske risikoen for tragiske hændelser såsom pludselig, uventet spædbarnsdød, også kaldet vuggedød.

Lilu, Massage-BH. Foto: Lilu

Overgangsalderen

Kvinder i overgangsalderen er i stigende grad en målgruppe inden for produktion af teknologiske enheder, også kaldet menotech, og der ydes en betydelig indsats på området for at gøre denne overgangsperiode, som kan vare i mere end 30 år, mere behagelig, forudsigelig og kontrollerbar.

Vi har skrevet en artikel om det her på TechTruster.

Der findes apps, som måler symptomer og hjælper dig med at komme i kontakt med relevante fagfolk (Caria, WithAlva); der findes enheder, som kan afkøle dig, når du døjer med hedeture, og i Kintsugi Design, en virksomhed, som forfatteren til denne artikel har grundlagt, er vi i gang med at udvikle www.menopause.tech – et community for kvinder og techudviklere, som vil gå på opdagelse i #menotech teknologi.

Moona, en hovedpude, som afkøler dig, når du sover. Foto: Moona.


Det var en kort introduktion til noget af den teknologi, som er til rådighed på markedet for os kvinder! På TechTruster brænder vi for at udforske, hvad der sker inden for udvikling af wearables, som giver mening for kvinder.

Vi giver dig anmeldelser, ekspertvurderinger, interviews og de seneste nyheder om wearables, så du kan udruste dig selv med viden om din krop, dine vaner og din sundhed!

Glædelig Kvindernes Internationale Kampdag fra Cecilie, Helle og Vanessa på TechTruster.

Translate