Brug dit smartwatch som faldalarm

Er du nogensinde faldet under et løb i skoven, eller er dine ældre forældre faldet derhjemme? Hvis ja, så overvej at få et af de smartwatches, der tilbyder faldalarm.

Samsung Galaxy Watch 3
Samsung

I dag har flere smartwatches en faldalarm, der advarer dine kontakter og alarmtjenester om, at du er faldet og har brug for hjælp.

Sådan virker det

Faldalarmen måler en række parametre på dit smartwatch, såsom “pludselig deceleration eller stød”. For at fald-detektering kan fungere, starter du med at registrere en eller flere nødkontakter blandt personerne på din telefons kontaktliste.

Et smartwatch med faldalarm giver de personer, du har angivet som nødkontakter, besked om dit fald og din placering, så snart uret registrerer et fald.

På Apple Watch med fald-detektion har du 60 sekunder til at forhindre uret i at ringe til nødtjenesten, hvis du bor i USA. Efter nødopkaldet advarer smartwatchet dine nødkontakter med en tekst på deres mobiltelefoner om, hvor de kan finde dig.

Nødopkaldet er dog endnu ikke tilgængeligt uden for USA, men tekstalarmen til dine kontakter fungerer uden for USA. Hvis ikke du har brug for en ambulance, kan du blot annullere opkaldet ved at trykke på en knap på dit Apple Watch.

Vitalband Smartwatch har også en panikknap til at ringe efter hjælp. Denne funktion er primært et erstatning for den panikknap, ældre ellers har rundt om deres hals.

For unge og gamle

Alarmen var oprindeligt designet til ældre, men den er også nyttig for folk, der træner på steder eller tidspunkter, hvor der ikke er nogen i nærheden, der hjælper, hvis du falder.

En faldalarm kan for eksempel være nyttig for folk, der løber i en skov eller et stille eller tyndt befolket kvarter om natten, eller for en motorcyklist eller vandrer.

Stadig en begrænset mulighed

Indtil videre har kun få smartwatches en funktion til detektering af fald; blandt dem er Apple Watch 4-6 og SE, Vitalband smartwatch , PLoS ONE 10 og Samsung Galaxy Watch 3.

Anmeldelse: Samsung Galaxy Watch 3 får point for design – men ikke batteri

Garmin tilbyder også en række smartwatches med falddetektion, men her kalder de det “hændelsesregistrering“.

Huawei, Xiaomi og Fitbit tilbyder ikke en falddetektering på trods af ønsker fra nogle af sine brugere , og selvom de nyere versioner alle har de nødvendige sensorer til at registrere et fald.

Parres med smartphone

De fleste smartwatches, der tilbyder faldalarm, skal parres med en smartphone, som du skal have med dig, når hændelsen sker.

Kun Apple-smartwatches med mobiltelefon kan foretage nødopkald til valgte kontakter og nødtjeneste uden at have en parret smartphone i nærheden.

Risikoen for falske faldalarmer er dog betydeligt mindre, når smartwatchet er parret med en smartphone, så generelt ser det ud til at være en god idé at parre uret med en smartphone.

Markedet for falddetektion i smartwatches ser ud til at vokse, da det kan appellere til både fysisk aktive brugere og erstatte panik-knappen for ældre.

Derfor er det ikke overraskende, at smartwatches, der tilbyder faldalarmer, stadig udvikler sig. Vitalband markedsfører således en ny smartwatch-version, Vitalband LTE , som ifølge producenten snart vil være tilgængelige på markedet.

Kilder

https://support.apple.com/da-dk/HT208944

https://support.apple.com/da-dk/HT208944https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0140929

Translate »