Femtech: Vejen frem for kvinders sundhed

Der findes over 200 femtech-startups globalt. Industrien indhentede risikovillig kapital på 376 millioner dollars i 2020 og anses for at være 60 milliarder dollars værd i 2026.

Bellabeat_LeafChakra_02
Bellabeat

English version of this article

Væksten indenfor femtech er tegn på en stigende bevidsthed om kvinders biologiske behov, hvoraf menstruation og nydelse har været to af de mest stigmatiserede.

Femtech-startups rykker ved sociale fordomme om kvinders biologi og skaber opmærksomhed om løsninger for mennesker af alle køn.

Hvad er femtech?

Medstifteren af menstruationsappen CLUE, Ida Tin, har opfundet begrebet femtech. Det dækker produkter og tjenester, der bruger teknologi til at forbedre kvinders sundhed.

Femtech-industrien omfatter software, hardware, diagnostik, tjenester og teknologi med fokus på menstruation, kvinders seksuelle sundhed og hygiejne, graviditet, post-graviditet, fertilitet, kroniske sygdomme og spædbarnspleje.

Det er en industri i udvikling, som sigter mod at indarbejde LGBT+ miljøet i fremtidens løsninger.

Hvad er femtech-industriens svar på kvinders behov?

  • Seksuel sundhed

Der findes en del devices, der kan bruges i forbindelse med seksuel sundhed. De spænder fra vibratoren Lioness, der hjælper dig med at udforske, lære om og træne dine orgasmer til Lora Discarlo sexlegetøj, der fokuserer på wellness, kvindelig fornøjelse og seksuel uddannelse.

Kategorien omfatter også Handi til mennesker med begrænsede fysiske evner og DIY-Vibrator-kits der lærer dig at kode selv.

Lioness
Lioness – https://lioness.io/


Ohnut er en intim wearable, der er udviklet af Emily Sauer. Løsningen afhjælper dyspareuni, som er betegnelsen for smertefuldt sex.

Ifølge Sauers officielle hjemmeside oplever mere end 75 procent af kvinder smertefuldt samleje. Ohnut dæmper smerterne og giver brugeren mulighed for at tilpasse ​​penetrationens dybde.

Forfatteren til dette indlæg har udviklet et community, hvor vi fokuserer på fremtidens nydelsesobjekter og har udforsket løsninger som hydrogeler til kroppen, wearables, der giver mulighed for egne eller delte oplevelser og som generelt fokuserer på glæde snarere end ‘sex’ .

  • Fertilitet

Næsten 75 procent af par fastsætter ikke tidspunktet for samlejet rigtigt, når de prøver at blive gravide, hvilket fører til gentagne fiaskoer. Ava Fertility tilbyder at løse problemet med en wearable, der informerer brugeren om det frugtbare ‘vindue’ på fem dage, der opstår før ægløsningsdagen.

Du har wearablen på i sengen, vågner op og synkroniserer den med mobilappen, hvorefter den fortæller dig om de dage, hvor du vil være mest frugtbar.

Det er en klinisk testet enhed, der måler hvilepuls, hudtemperatur, pulsvariation, blodgennemstrømning og åndedrætsfrekvens. Ved at sammenholde disse parametre fastsætter enheden nøjagtigt tidsrummet for det frugtbare vindue.

KEGG – https://kegg.tech/

Mange andre løsninger vedrører fertilitet, herunder: KEGG, som måler elektrolytniveauerne i livmoderhalsvæsker til at detektere det frugtbare vindue; Inne, der måler progesteronniveauer i dit spyt; og fra adjunkt Sarah Homewood fra ITU, København, Ovum, som også sporer progesteronniveauer i spyt og projicerer dem på væggen, så partnere kan tracke fertilitet sammen.

Æg – https://sarahhomewood.com/ovum
  • Graviditet

Bloomlife er en revolutionerende device inden for prænatal pleje. Det er et bærbart plaster, som mødre kan fastgøre på deres mave for i realtid at overvåge vitale sundhedsparametre fra foster og mor.

Forfatteren til dette indlæg har tidligere arbejdet på en femtech-device, der kan supplere et produkt som Bloomlife. Enheden hedder Fibo, en graviditets wearable, som gør det muligt for partneren at føle babyens bevægelse i realtid på håndleddet via små, bevægelige kugler.

  • Amning

Kvindernes stigende deltagelse i arbejdsstyrken har øget behovet for mere mobile og diskrete ammeapparater. Willow brystpumpe opfylder begge kriterier. Et andet eksempel er Elvie.

Elvie – https://www.elvie.com/en-us/shop/elvie-pump

Elvie suger kontinuerlig og lydsvagt i modsætning til de fleste pumper, der er afhængige af en “træk og slip” – funktion. Apparatet er udstyret med spildsikre, selvforseglende poser og vaskbare beholdere. Enheden kan forbindes med Willow-appen, som informerer om mængde af mælk, viser historik og tilbyder personlig rådgivning.

  • Overgangsalderen

Vi har dedikeret en hel artikel til nogle af de nye teknologier på dette område, læs den her:

Tech kan hjælpe dig i overgangsalderen

Da denne forfatters firma, Kintsugi Design fokuserer på overgangsalder tech – #menotech – vil du høre meget mere om dette emne.

  • Wellness

For at få et generelt sundhedsoverblik kan man overveje at anvende en fitnesstracker, men denne type wearable er historisk blevet udviklet til et mere maskulint publikum. Fremkomsten af ​​wearables, der samtidig er smarte smykker, er en voksende tendens inden for femtech.

Et eksempel er Bellabeat Leaf, som kan bæres som en halskæde eller et armbånd.

Det overvåger dine aktiviteter, og brugeren kan gennem appen spore menstruationscyklus, meditation og sovevaner.

Bellabeat Leaf – https://bellabeat.com/product/leaf-crystal/

Der er hundredvis af produkter og tjenester i femtech-rummet, og vi dækker dem fremover på TechTruster. Fremtidens teknologi skal ikke kun skabes for atleter men for alle, der ønsker at forstå deres kroppe holistisk, herunder deres seksuelle, mentale, reproduktive og generelle velvære.


Vanessa Julia Carpenter er grundlægger af Kintsugi Design, en teknologi- og designvirksomhed, der er specialiseret i at hjælpe virksomheder med at designe, prototype og evaluere nye techløsninger til overgangsalderen.

Kilder

https://www.bustle.com/p/what-is-femtech-5-things-to-know-about-the-new-industry-8792289

https://www.entrepreneur.com/article/363333

https://www.forbes.com/sites/marijabutkovic/2021/01/21/these-3-women-are-shaping-the-future-of-womens-health-by-bringing-next-generation-of-femtech-products-to-the-market/?sh=558914e166b3

Translate »