Forskere tester smartphone-cover som blodtryksmåler

En nyudviklet blodtryksmåler, der kan monteres på mobiltelefoner eller deres cover, vil gøre det nemmere at opdage og overvåge forhøjet blodtryk. Det kan få betydning for en million danskere.
Blodtryksmåler på smartphone
Foto: Michigan State University

Hver femte voksne dansker – eller næsten en million mennesker har forhøjet blodtryk, og hver tredje af dem er ikke klar over problemet. Men måske kan en ny type ekstra-udstyr til mobiltelefonen snart gøre det nemmere for patienterne at opdage og overvåge blodtrykket.

Et hold forskere på Michigan State University har lavet en testudgave af et smartphone cover, der er i stand til at måle blodtryk, skriver Health Tech Insider.

Det særlige cover er udstyret med en optisk censor oven på en trykmåler. Når man trykker på censoren med spidsen af fingeren, sendes data videre til en app i mobiltelefonen, som beregner blodtrykket og advarer brugeren, hvis det er for højt.

Svært at måle

Måling af blodtryk påvirkes nemt af stress eller fysisk aktivitet, og da patienter ofte vil være nervøse hos lægen, kan det være svært at få en pålidelig måling under en almindelig konsultation. Derfor kan det være en fordel, hvis patienten foretager en serie målinger hjemme hos sig selv for at eliminere usikkerhed.

Her er det selvfølgelig nemmere at bruge et smartphone-cover end det normale blodtryksudstyr med armmanchet, ledning og målekasse. For patienter der har permanente problemer som kræver løbende kontrol løber udstyret nemt op i 1.000 kr.

Samsung smartwatch kan nu måle dit blodtryk

Så præcist som fingermåling

For at sikre rigtige målinger er det vigtigt, at brugerne kan finde ud af at betjene udstyret korrekt. Heldigvis var 90 % af testpersonerne i Michigan-forsøget i stand til at udføre målingen korrekt.

Brugerne skal blot trykke på sensoren med spidsen af deres finger, mens de holder telefonen i brysthøjde. Telefonen viser herefter brugeren om de trykker hårdt nok.

Måleresultaterne var lige så præcise som blodtryksmålere, der bliver monteret på fingerspidserne, men var stadig ikke helt lige så præcise som den klassiske manchet på overarmen.

Forskerne arbejder nu videre med at udvikle måleren, for at øge målerens pålidelighed og sikre, at den passer med alm. standarder på området. På sigt håber de at reducere størrelsen endnu mere, så blodtryksmåleren i sidste ende kan monteres som en tynd film hen over smartphonens kamera.

Et omfattende problem

Forhøjet blodtryk er hovedårsagen til åreforsnævring og dermed en række sygdomme som blodpropper eller hjertekramper.

Sygdommen kan heldigvis behandles både med medicin og livsstilsændringer, og derfor er det afgørende, at folk i risikozonen får målt deres blodtryk jævnligt.

Se Science Magazines video om forskernes udvikling af blodtryksmåleren.

Kilder:
https://healthtechinsider.com/2018/03/21/cuff-less-blood-pressure-readings-with-smartphone-case/

https://hjerteforeningen.dk/alt-om-dit-hjerte/noegletal/https://www.netdoktor.dk/sunderaad/undersoegelser/blodtryksmaaling.htm

https://www.hjernesagen.dk/butik/blodtryksapparat/c-24/c-89

Translate »