Anmeldelse: Gå dig bare en tur

Hvorfor anmelde en bog på en gadgetside? Fordi 'Gå dig i form' giver solid dokumentation for, at det er en god ide at dyrke verdens simpleste motion, med eller uden fitnesstracker.

Gåtur
Foto fra bogen.

At gå. Hvor svært kan det være? Det spørgsmål stiller fitnesscoach Marina Aagaard selv i indledningen til sin nye bog, Gå dig i form, og svaret er lige så enkelt som aktiviteten: Ikke ret svært.

Det er netop pointen i bogen, som over 295 sider fortæller om alle aspekter af at sætte det ene ben foran det andet i naturen, i storbyen og endda hjemme i stuen, hvis ikke man har andre muligheder.

De fleste danskere går kun cirka 5000 skridt om dagen. En ganske lille forøgelse af den daglige skridtmængde har betydning.

Alle gåture uanset tempo tæller i det samlede sundhedsregnskab, og både korte og lange ture har værdi.

Fra bogen.

Lægger du bare ambitionsniveauet på 5.000-7.000 skridt dagligt, gør det en forskel både fysisk og psykisk, og bogen går i mange detaljer med at fortælle dig hvordan.

Den bygger på videnskabelige undersøgelser suppleret med forfatterens mangeårige erfaring som fitness-specialist.

Bedre hjerte og mindre stress

Gang er en blid motionsform for alle i alle aldre og vægtklasser, men den er ikke altid den eneste løsning. Blandt andet opfylder den ikke behovet hos dem, der har brug for mere aktiv træning for at holde skavanker i ave eller konditionen i top.

Bogen gør fordele og ulemper op sådan her: (forkortet)

Fordele:

  • styrker hjerte og kredsløb
  • forbedrer stofskiftet
  • styrker knogler
  • kan mindske stress, depression og angst
  • øger energiforbruget.

Ulemper:

  • tager ret lang tid at opnå stort energiforbrug
  • kræver rask gang for at forbedre konditionen
  • kan overbelaste leddene ved for megen aktivitet.

Ved at bruge gang som motionsform systematisk hver dag kan du forebygge og kontrollere sygdomme og lidelser.

Ifølge WHO spiller manglende fysisk aktivitet negativt ind på en række kroniske sygdomme. Bogen henviser blandt andet til forsøg med amerikanske diabetespatienter, som har vist, at gang to eller flere gange om ugen forebygger risiko for tidlig død hos patienterne.

15.000 skridt mod diabetes

Motivation

Hvis du trods alle overbevisende facts har svært ved at få bevæget dig udenfor hoveddøren iført travesko, har bogen en række tips. Det første er, at du skal lade være med at vente på det gyldne øjeblik, hvor vejret er rigtigt, og du har masser af motivation.

Succes afhænger af handling. Gå i gang! Lad være med at forhandle med dig selv.

Fra bogen

Du skal helt bogstaveligt gå i gang, holde ved og holde fokus på, hvorfor du gør det. Mål dine resultater og noter dine sejre, enten via en tracker eller skridttæller, på en app eller på gammeldags papir.

De fleste bliver ifølge bogen overraskede over, hvor få skridt de går i løbet af dagen.

Bogen styrke er, at den er fleksibel i sin tilgang og ikke direkte anbefaler, at alle når op på de anbefalede 10.000 skridt om dagen. Også 4.400 skridt om dagen siges at være gavnligt, og når man op over de 7.500, tikker der flere gevinster ind.

Der er masser af gode råd til at få lagt flere skridt ind i hverdagen. Stå af bussen et par stop tidligere. Gå om muligt til og fra arbejde, uddannelsessted eller læg en tur ind i programmet om morgenen eller efter aftensmaden.

Skemaer og programmer

Er du til skemaer over skridtlængder, anbefalede hastigheder og energiforbrug er der masser af hente. Du får også gode råd om sko, tøj og andet udstyr, blandt andet wearables.

Nogle oplever en stærkt øget motivation ved brug af wearables, skriver Marina Aagaard. Fitnesstrackere eller smarwatches kan hjælpe dig med at kortlægge – og dele – dine resultater løbende.

Mindful walking

Bogen har en grundig gennemgang af forskellige gang-typer med forskellig indvirkning på sundheden, blandt andet

  • lifestyle walking
  • fitness walking
  • high energy walking
  • walk/run.

En gåtur kan også være mindful. Du går med en rolig og monoton bevægelse og er opmærksom på at være i nuet. Det lyder let – men kræver faktisk regelmæssig træning af 3-5 minutters varighed.

Bogen har også mange fine forslag til gå- og vandreprogrammer for mennesker i alle aldre opdelt i tid, varighed, tempo og type.

Nationalparker og vandreruter

Stor brugsværdi har bogens kapitel om gåture og vandreture i nogle af landets smukkeste egne. Der er korte og lange ruter og mange, som denne anmelder aldrig har hørt om før.

Det gælder f ex Den danske Klosterrute på 2.300 km. Den forbinder 50 af de steder, hvor der blev bygget klostre i Middelalderen rundt om i landet.

Hærvejen, Øhavsstien og Camønoen er mere velkendte udflugtsmål. Listen viser, at du kan komme til at gå i alle former for dansk landskab og i alle egne, i by og på land.

Man kan gå i det fri inde i byen. Byrum byder på mange visuelle oplevelser. Selvom luften kan være forurenet, er det bedre at få en tur i byen end slet ikke at gå.

Fra bogen.

Outdoor fitness

Er denne motionsform er det ikke helt nok for dem, der har brug for mere krævende træning, kommer Outdoor fitness – især i en corona-tid – ind som en god mulighed.

Ved at kombinere gang med øvelser på udendørs træningsfaciliteter kommer man et godt stykke af vejen.

Men først og fremmest handler det om at komme ud af røret og sætte det ene ben foran det andet. Hvor svært kan det være.


Gå dig i form
Sideantal: 295
Bog: DKK 199,95
E-bog: DKK 189,95

Fås blandt andet hos Saxo.com

Oversæt