Du kender processen. Lægge et bind i lommen. Gå på toilettet. Smide det brugte bind ud i posen på dametoilettet. Tage et nyt på. Så er du klar igen.
Den proces gentager jeg de fleste dage, jeg har menstruation. I alle de år jeg har haft menstruation. Men kunne det være anderledes? Det undersøger jeg ved at prøve fire forskellige par menstruationstrusser.
Femtech: Vejen frem for kvinders sundhed
Sundhedsteknologisk innovation når sjældent til håndtering af menstruation. I 1896 udviklede Johnson & Johnson Lister’s Towel: Sanitary Towel for ladies. Det blev det første kommercielt tilgængelige bind. Bindet er stadig den mest udbredte måde at opsamle blod på under menstruation.
Miljøvenlighed og komfort
For et par år siden blev jeg opmærksom på menstruationstrusser, mest via reklamer på Instagram. De har ellers været på hylderne siden midten af 00’erne, i hvert fald i visse lande.
Producenterne slår på miljøvenlighed som en af salgsargumenterne – i stedet for at bruge og smide bind ud, kan menstruationstrusserne bruges adskillige gange.
For mig var miljøvenlighed ikke det væsentligste argument for at prøve menstruationstrusser. Jeg er på udkig efter en løsning, der giver et bedre miljø i underlivet.
App giver dig prævention uden hormoner og spiral
Tamponer udtørrer og irriterer, mens bind giver et fugtigt miljø. Hos Matas og Zalando fandt jeg fire forskellige producenter af menstruationstrusser, og har testet dem i brug henover to menstruationscyklusser.
Behagelige at have på
Menstruationstrusser er trusser af kunststof med indbyggede lag af absorberende materiale i skedeområdet. De føles som almindelige trusser, med en smule ekstra tyngde. Ulig når man går med bind, er der ingen ekstra modstand i menstruationstrusser når man går.
Jeg havde ikke følelsen af at “have noget mellem benene” med dem på. Da de er lavet af stof, er der ingen plastikknitren – de er helt lydløse.
Mere luft – men også mere blod
Jeg prøver trusserne en dag jeg arbejder hjemmefra. Det er behageligt at sidde på min sadel kontorstol, og jeg har en følelse af, at jeg stort set ikke har menstruation. Jeg løber også en tur om morgenen og nyder følelsen af luft og velbehag.
Det viser sig at være en god ide at teste hjemme, for selvom de er meget behagelige, støder jeg hurtigt ind i startvanskeligheder.
For hvornår skal man skifte dem? På de forskellige pakker anbefales det, at man skifter trusser “ofte”. Alle trusserne er sorte. Det gør det svært at se, om der egentligt er opsamlet blod i dem.
Jeg udvikler en teknik, hvor jeg dupper trusserne med toiletpapir for at se, om det efterlader et blodigt aftryk. Hvis det er meget blodigt, antager jeg at de er fyldte og skal skiftes.
De forskellige producenter anbefaler også en proces for vask af trusserne. Den er stort set som følgende:
- Skyl trussen i koldt vand efter brug
- Vask trussen ved lav temperatur
- Hæng til tørre
Jeg ender med at skifte trusser fire gange i løbet af den første test-dag. Det betyder også at jeg fire gange skyller trusserne i håndvasken og har en bunke af våde trusser til at ligge foran vaskemaskinen.
Selvom man også kommer i kontakt med sit blod, når man bruger bind, kræver brug af menstruationstrusser, at man i bogstaveligste forstand har hænderne nede i det.
Rækkevidde og forskel på mærker
På anden dagen af min test bruger jeg min toiletpapir-metode til at se, hvor lang tid de forskellige typer trusser kan absorbere. Det viser sig, at der er forskel på de forskellige mærker, som ses i tabellen.
Forskellen kan hænge sammen med pris, da WUKA trusserne var de dyreste og Schiesser de billigste. Anbefalingen herfra er først og fremmest at gå efter kvalitet, når man investerer i menstruationstrusser.
De kan ikke være i lommen
Efter mine to testdage i hjemmets trygge rammer er det tid til vende tilbage på min arbejdsplads. Jeg tager de mest absorberende trusser på fra morgenstunden og pakker fire andre par i tasken.
Efter formiddagens møder er det tid til at skifte trusser. Jeg tager en plastikpose og et par rene trusser op af min taske og går ud på gangen på badeværelset. Posen og trusserne kan ikke være i lommen på hverken mine bukser eller min blaser.
Siden jeg ikke har mulighed for at dække over mine intentioner, holder jeg hovedet højt, mens jeg går med trusserne i hånden tværs henover det åbne kontorlandskab.
På badeværelset er jeg nødt til at tage sko og bukser af for at skifte dem. Jeg skyller trusserne i håndvasken og pakker dem i min medbragte pose.
Jeg vasker hænder og går tilbage til min plads med posen i hånden. Jeg sparker mentalt til mig selv, for at have taget en klar pose med til formålet.
Modsat den sædvanlige process med at skifte bind tager det længere tid at skifte menstruationstrusser på arbejde – og kræver, at jeg tager mere tøj af. Jeg tager bind på den næste dag.
Geniale til sjatdage
Efter min ubekvemme oplevelse på arbejde lægger jeg trusserne på hylden til næste menstruationscyklus. Her rejser der sig et andet spørgsmål – for skal de egentligt i samme skuffe som de andre trusser? Jeg ender med at lægge dem sammen med strømper for ikke at komme til at tage dem på ved en fejl.
Næste cyklus glemmer jeg alt om trusserne indtil sidst i min cyklus – da jeg opdager dem i min strømpeskuffe. Her gør jeg den største opdagelse. De er helt geniale til de sidste dage i menstruationen, hvor det bløder for meget til at man bare kan gå med trusser men alligevel virker overdrevet at tage bind på.
Til dette formål kan en menstruationstrusse sagtens holde en hel dag. Det sikrer luft til ens nedre dele samtidigt med at eventuel pletblødning bliver absorberet.
Mere innovation – der også tænker på livsstil
Menstruationstrusserne er nu en del af mit arsenal til at håndtere forskellige faser af menstruationen. De har dog ikke formået at erstatte bind.
Selvom de er behagelige at have på og absorberer fint, er processen omkring at skifte svær at kombinere med min hverdag.
Her tror jeg der er en vigtig pointe til virksomheder, der forsøger på at gentænke menstruationsteknologi: Husk, at produktet skal passe ind i resten af livet.
Leave a Reply