Samsung smartwatch godkendt til blodtryks- og EKG-måling

Med to godkendelser fra Sydkoreas lægemiddelmyndigheder kan Samsung appellere til brugere, der vil monitorere deres hjerterytme og blodtryk fra håndleddet.

Samsung Smartwatch
Samsung har hos myndighederne i Sydkorea fået godkendt et smartwatch til blodtryksmåling. Nu er turen kommet til glucosemåling. Foto: Samsung

Samsung rykker med Galaxy Watch Active 2 længere op i kategorien af wearables, der indsamler medicinske sundhedsdata. Med to godkendelser fra Sydkoreas lægemiddelmyndigheder kan producenten nu appellere til brugere, der vil overvåge deres hjerterytme og blodtryk fra håndleddet med blodtryks- og EKG-måling.

Der er kamp om at komme først med nye funktioner, der gør smartwatches og fitnessarmbånd til medicinsk udstyr. Især indenfor måling af hjerterytmen har alle større producenter satset hårdt på at udvikle nye, præcise sensorer, og listen af sundhedsdata, der kan måles på, bliver længere og længere.

Senest har Samsung opnået to godkendelser af sensor-teknologi indenfor wearables. 

EKG-måling

Den første drejer sig om måling af hjertets aktivitet via et sensorbaseret elektrokardiografi, EKG. EKG finder normalt sted hos lægen eller på hospitalet på et fastlagt tidspunkt, mens patienten er koblet til et større måleapparat.

Nu får brugerne af Samsungs smartwatch mulighed for at måle deres hjertefunktion kontinuerligt døgnet rundt gennem en tilkoblet sundhedsapp, der bliver lanceret i løbet af 2020. Data fra uret på håndleddet afslører, om brugeren har normal eller uregelmæssig hjerterytme, arytmi.

Samsung er ikke den eneste producent, der tilbyder EKG målinger via et smartwatch. Apple Watch var først med denne feature, og den franske producent Withings har for nylig lanceret et smart ur, der kan præcis det samme.

Fransk smartwatch er spækket med sensorer

Blodtryksmåler

Den anden nye funktion er en blodtryksmåler, der aflæser blodtrykket fra sensorer indkapslet i uret. Blodtryksmåleren skal kalibreres efter resultaterne i et almindeligt blodtryksapparat, og når det er gjort, slipper man for at få en oppustelig manchet på armen, når blodtrykket skal måles.

Appen My BP, der samler data om blodtrykket fra wearablen på håndleddet, er udviklet i samarbejde med forskere på University of California i San Fransisco og testet af brugere i blandt andet USA og Australien.

Funktionen med blodtryks- og EKG-måling er endnu ikke blevet godkendt af de amerikanske og europæiske sundhedsmyndigheder.

Andre funktioner

Ud over de nye medicinske funktioner rummer Samsung Galaxy Active 2 alle sin forgængers fitness-tracking features.

Det nye ur fås i flere forskellige størrelser og i en LTE og en Bluetooth variant. LTE varianten bygger på en særlig frekvens-teknologi, som sikrer, at du kan ringe fra selve uret – uden at have din smartphone i nærheden.

Virksomheder forudser vækst indenfor digital sundhed

Translate