Samsung smartwatch kan nu måle dit blodtryk

Den sydkoreanske techproducent har fået godkendt to smartwatches med blodtryksmåling på det europæiske marked. Nu kan du kontrollere dit blodtryk fra håndleddet og få overblik over data i en app.
Samsung watch til blodtryksmåling
Foto: Samsung

Med modellerne Galaxy Watch3 og Galaxy Watch Active2, kan du desuden gennemføre EKG målinger og altså tjekke både hjertets aktivitet og blodtryk på samme wearable.

Start med kalibrering

Blodtryksmåleren skal kalibreres efter resultaterne i et almindeligt blodtryksapparat. Når det er gjort, slipper man for at få en oppustelig manchet på armen, når blodtrykket skal måles. Kalibreringen skal gentages hver 4. uge.

Enheden måler blodtrykket gennem en analyse af pulsbølgerne, som spores med urenes pulssensorer. Programmet kortlægger derefter forholdet mellem kalibreringsværdien og blodtryksændringen for at bestemme blodtrykket.

Data opsamles i app

Målingerne bliver opsamlet i appen Samsung Health Monitor. Den blev i december 2020 CE-godkendt af EU, efter at de amerikanske myndigheder havde sagt ok i september 2020.

Samsung smartwatch godkendt til blodtryks- og EKG-måling

Det betyder, at de medicinske funktioner i de to smartwatches kan udnyttes i Danmark og resten af EU-landene, og også Norge, Schweiz og Storbritannien er med på listen.

Samsung rykker med funktionen foran Apple, som var først til at tilbyde EKG-måling men nu må se sig overhalet af sin koreanske konkurrent, når det gælder blodtryk.

Wearables bliver medicinske

Galaxy Watch 3 og Galaxy Watch Active2 føjer sig til den efterhånden lange række af wearables, som leverer medicinske målinger via sensorer på kroppen. Man skal som bruger være opmærksom på, at målinger fra wearables ikke er lige så nøjagtige som fra decideret medicinsk udstyr. Men de kan give en indikation af, hvordan kroppen fungerer og ikke mindst måle kontinuerligt.

Wearables bliver gør-det-selv sundhed

De fleste kender til den situation, at blodtrykket ryger i vejret, når man sætter sig i lægens konsultation. Men smartwatchmålingen kan man indsamle sine egne data i hverdagen over længere tid og eventuelt dele målingerne med lægen.

Kalibreringsfri wearables på vej

Den amerikanske sensorproducent Valancell har for nylig annonceret, at den er på vej med helt kalibrationsfri blodtryksmåler. Valancells optiske sensorer kan angiveligt bruge data fra hjerterytme målinger og aktivitet og lave en slags virtuel kalibration med kunstig intelligens, skriver Wareable.

Valancell løftede sløret for teknologien på tech-messen CES 2021 med udgangspunkt i en device, der måler fra øret. Men nu har selskabet altså overført teknologien til sensorer i wearables, der sidder på håndleddet.

WHO estimerer, at over 1 mia mennesker i verden lider af forhøjet blodtryk, og at mindre en hver femte har problemet under kontrol.

Translate »