Skizofrene tackler usynlige stemmer med VR

266 patienter skal afprøve, om en kunstig avatar hørt og set gennem en VR-brille kan hjælpe dem med at håndtere hørelseshallucinationer. Forskere fra Psykiatrisk Center København står bag projektet.

Skizofrene tackler usynlige stemmer med VR
Foto: Samsung

Innovationsfonden i Danmark har bevilget 13 mio DKK til et forsøg, der skal lære schizofrene at tackle usynlige stemmer.

I første omgang skal 266 patienter afprøve, om en kunstig avatar hørt og set gennem en VR-brille kan hjælpe dem med at håndtere hørelseshallucinationer. Forskere fra Psykiatrisk Center København står bag projektet.

Avatar-terapi kaldes metoden, der blandt andet har været afprøvet af engelske forskere med gode resultater. I en artikel i tidsskriftet The Lancet konkluderer de, at “AVATAR-terapi førte til signifikant større reduktioner i hørelseshallucinationer end støttende samtaler.”

Det danske forsøg tager udgangspunkt i de engelske resultater men omfatter en større patientgruppe. 

“Vi avancerer teknologien og trækker på noget af det nye, Virtual Reality kan tilbyde os, siger Louise Birkedal Glenthøj, postdoc ved Forskningsenheden ved Psykiatrisk Center København,”  i en artikel fra Center for Offentlig Innovation.

Nyt niveau

Den nye terapimetode skal i første omgang afprøves som behandlingsform i Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Syddanmark.

VR skaber tryghed

” Med avatar-behandling kommer behandlingen af hørelseshallucinationer op på et helt nyt niveau. Tidligere har man kun kunnet støtte og vejlede patienterne.

Med den nye behandlingsform kan vi faktisk ledsage patienterne ind i det univers, de frygter, og støtte dem mere direkte i deres konfrontation med stemmerne,” siger Merete Nordentoft, professor ved Psykiatrisk Center København, til Innovationsfonden.

Projektet løber over 5 år og afsluttes efter planen i 2024. Den danske virksomhed Khora er teknisk udvikler. Løsningen bygger på VR-headsettet Oculus Rift, skriver Khora.

Oculus blev startet i 2012 og købt af Facebook i 2014 for 2,3 mia dollars.

Translate »