Smarte ure til børn får skarp kritik for manglende sikkerhed

Det norske forbrugerråd har testet fire gps-ure til børn og advarer om store brister i datasikkerheden. Fremmede kan tage kontrol over urene og opspore børnene, siger rådet.
Smarte ure til børn

Det norske forbrugerråd har testet fire gps-ure til børn og advarer om store brister i datasikkerheden. Fremmede kan tage kontrol over urene og opspore børnene, siger rådet.

Smarte børneure forsynet med gps kan ende med at udgøre en sikkerhedsrisiko for børn i stedet for at skabe tryghed.

Hullerne i datasikkerheden på flere af urene er nemlig så store, at fremmede kan hacke sig ind og kortlægge, hvor barnet befinder sig. Det fremgår af en rapport fra det norske forbrugerråd, som har testet fire ure og fundet alvorlige huller i sikkerheden på tre af dem.

Urene spiller ofte sammen med en app, som viser forældrene, hvor barnet er henne. Men den funktion kan ifølge rapporten komme til at virke stik imod hensigten. I yderste konsekvens kan en fremmed få så meget kontrol over appen, at han eller hun kan kontakte barnet direkte uden at forældre ved det.

Hovedformålet er at give forældrene ro i sindet, mens deres børn leger frit udenfor. Derfor er det afgørende, at urene har en høj standard for sikkerhed og privatliv, siger rapporten.

Den peger også på, at en såkaldt SOS-knap, som alarmerer forældrene, hvis barnet forlader et bestemt område, er teknisk upålidelig, og derfor giver forældrene en falsk tryghed.

Endelig overtræder flere af producenterne basale forbrugerrettigheder, fordi de ikke beder om tilladelse til at indsamle data fra barnet, og fordi de genbruger data til kommercielle formål. I ingen af de testede ure er det muligt at slette sin brugerkonto.

Rådet har nu anmeldt smartwatch-virksomhederne til det norske datatilsyn og forbrugerombudsmanden for brud på persondataloven og markedsføringsloven.

Også den europæiske forbrugerorganisation BEUC har reageret skarpt. I en pressemeddelelse siger direktøren for BEUC, Monique Goyens, at producenterne enten omgående bør sikre urene eller trække dem tilbage fra markedet. 

Forbrugerrådet i Norge har tidligere på året også kritiseret producenterne af fitnessarmbånd til voksne for ikke at beskytte brugernes data godt nok. Mange producenter indsamler flere data end nødvendigt og informerer ikke brugerne om, at data bliver brugt kommercielt, mener rådet.

Kilder:

Rapporten #WatchOut: Analysis of smartwatches for children

Consumer protection in fitness wearables

Translate »