Smartwatch med kunstig intelligens godkendt som medicinsk udstyr

Embrace, der advarer om alvorlige epilepsi-anfald, blev godkendt som medicinsk udstyr i EU i 2017. Nu følger de amerikanske myndigheder trop.
Embrace smartwatch
Embrace smartwatch er udviklet til epileptikere. Foto: Embrace

Godkendelsen betyder, at epilepsi-armbåndet fremover kan forhandles af amerikanske apoteker på recept fra patientens neurolog. Dermed er Embrace et af de første eksemper på, at en wearable bliver opfattet som et medicinsk hjælpemiddel for patienter med kroniske lidelser.

Embrace er produceret af virksomheden Empatica. Det føjer sig til en lang række af app-baserede løsninger, som advarer om epilepsi-anfald og angiver, hvor patienten befinder sig.
 
Direktør for Epilepsiforeningen, Per Olesen, hilser den nye løsning velkommen.

Dansk epilepsiarmbånd får kvalitetsstempel i klinisk test

“Wearables er blevet et værdifuldt hjælpemiddel for mange af vores medlemmer, og de er kommet for at blive. Vi forventer at se mange flere af denne type redskaber i de kommende år.

Men vi kunne godt ønske os, at det blev klarere, hvem der skal betale for denne type devices, da kommunerne har en meget forskellig praksis på området,” siger Per Olesen.

Herhjemme har Danish Care udviklet epilepsi-alarmen, Epi-Care, som kan genkende kramper og alarmere automatisk.

Kunstig intelligens

Embrace afkoder og læser signaler fra huden ved hjælp af kunstig intelligens og sender via en app en advarsel videre til familiemedlemmer eller plejere, som kan komme patienten til hjælp og dermed afværge en potentielt livstruende situation. I kliniske forsøg har wearablen ifølge producenten vist sig at være næsten 100 procent sikker.

Socialstyrelsen har udgivet en vejledning om epilepsi-alarmer, som du kan læse her

Translate »