Stress-app på vej med egen sensor

Stressniveauet måles via en sensor i en wearable, som via en app guider brugerne gennem mindfullness, åndedrætsøvelser og musik.

Sumondo fitnessarmbånd
Foto: Sumondo

Efter fem års udviklingsarbejde er det lykkedes iværksætteren Vishal Sisodia at sikre sig en privat investor til den danske stress-app Sumondo.

Sumondo går dermed ind i en afgørende fase, hvor appen skal vinde fodfæste som et af de seriøse bud indenfor digital forebyggelse og monitorering af stress.

Løsningen retter sig især mod mennesker, der lider af stress, depression og søvnforstyrrelser. Den måler stressniveauet via en sensor i en wearable og guider brugerne gennem en behandling, der består af mindfullness, åndedrætsøvelser og musik.

”Målet med appen er først og fremmest at lære at håndtere sin stress i hverdagen, så den ikke vokser sig ud af kontrol. De fleste mennesker kan selv forebygge problemerne, hvis de får de rigtige teknikker til at gøre det,” mener Vishal Sisodia, CEO og stifter af Sumondo.

Appen kan ifølge Sumondo også bruges  til at måle stress på arbejdspladser. Medarbejdere kan måle på deres arbejdsaktiviteter og på den måde identificere stressorer. Appen indsamler data fra brugerne, analyserer dem og viser dem i anonymiseret form på et fælles dashboard.

Egen sensor

I øjeblikket er virksomheden i gang med at udvikle sin egen sensor for at kunne tilbyde en løsning, som er mere nøjagtig end den, der er opnås gennem eksisterende smartwatches og aktivitetsbånd, fortæller Vishal Sisodia.

Med den nye sensor håber Sumondo at bane vej ind til forskningsmiljøet og opnå status som den foretrukne app til videnskabelige projekter og forsøg med tech indenfor stress-behandling.

Sumondo ønsker især at markedsføre sig på, at sensoren ikke kun måler hjerterytme og puls men også hjertefrekvens variationen.

Hjertefrekvens variationen er baseret på den elektriske ledningsevne i hjertemusklen og måler afstanden mellem de enkelte slag. Målingen er et vigtigt parameter, når det gælder kortlægning af stress, fordi den indikerer, om der er risiko for alvorlige hjertesygdomme som følge af psykisk belastning.

Sygeplejestuderende skal teste

400 sygeplejestuderede skal i løbet af foråret 2019 teste Sumondo i forbindelse med et forskningsprojekt om simulationsbaseret undervisning. Mens de studerende lærer at håndtere akut sygepleje til kritisk syge patienter, måler appen og den tilhørende sensor, hvordan deres krop reagerer på stress.

”Vi ved, at akutte situationer aktiverer stress hos sygeplejersker, men vi ved ikke hvad, der stresser, og hvilke konsekvenser det har for, hvordan sundhedspersonalet performer,” fortæller lektor og simulationsprojektleder, Hanne Selberg fra Københavns Professionshøjskole.

Den simulationsbaserede træning skal forberede eleverne til at udføre kompetent sygepleje. Resultatet skal være med til at øge patientsikkerheden.

De studerende er delt i to grupper. Den ene gruppe deltager i simulationsbaseret undervisning umiddelbart efter teoretisk undervisning. Den anden gruppe deltager efter teoretisk undervisning i et særligt forløb, hvor træner de færdigheder, de skal bruge i akutscenariet.

Lokalt samarbejde

Begge gruppers stresstestes under træningsforløbet via Sumondo- løsningen, som er valgt af flere grunde, fortæller Hanne Selberg.

Sumondo holder til i et innovationshus, som ligger geografisk tæt på Professionshøjskolen, og det gør samarbejdet om at håndtere og overføre data nemmere.

Endelig fremhæver Hanne Selberg Sumondos måling af hjerterytme variation som relevant i forbindelse med den forskningsbaserede dataindsamling i projektet.

Forsøget starter i marts og forventes afsluttet inden sommeren 2019.

Bruger ejer data

Alle data bliver i følge virksomheden anonymiseret og løsningen bygger på, at det er brugeren, der ejer data, som bliver indsamlet. Sumondo-appen er CE-mærket (klasse 1) og godkendt som medicinsk udstyr.


  • Sumondo-appen kan hentes til iPhone i App store og er i øjeblikket ved at blive udviklet til Android. Abonnementsprisen er DKK 99 om måneden første år og halv pris for de følgende år .
  • Pro-udgaven, der henvender sig til virksomheder og institutioner, kan kombineres med et dashboard med måleresultaterne.
Translate