Tech kan hjælpe dig i overgangsalderen

Wearables og andre devices kan få dig til at køle ned under hedeture. Her er fem eksempler på tech til overgangsalderen.
Grace armbånd til overgangsalder
Foto: Grace

English version: Tech can help you through menopause

Overgangsalder påvirker helt bogstaveligt halvdelen af ​​befolkningen på planeten. I 2025 forventes det, at den vil omfatte over en milliard kvinder.

Hedeture er et af mest almindelige symptomer i den periode, der også kaldes menopausen. Hedeturene er intense, feberlignende tilstande, hvor kvinden bliver overvældet af varme, svedtendens og betydeligt ubehag.

Men hedeture er langt fra det eneste problem. Kvinder i overgangsalderen oplever mere end 35 symptomer. Depression, søvnløshed, hukommelsestab, koncentrationsproblemer, vægtændring, hudirritation og hårtab er nogle af dem.

Stigma

Overgangsalderen er behæftet med stigma, og derfor diskuterer vi sjældent emnet i det offentlige rum. Men en række virksomheder, herunder denne forfatters firma, Kintsugi Design, er gået i gang med at udvikle teknologi, der kan løse nogle af problemerne.

Her er fem eksempler på tech designet til kvinder, der oplever generende symptomer under overgangsalderen.

Hvad er en wearable?

Grace

Grace er en wearable, der sidder på håndleddet. Armbåndet er udviklet til at afkøle en person, som oplever en hedetur. Grace måler kropstemperaturen og går i gang med at nedkøle brugeren, før hedeturen begynder. Det sker via et kølende felt placeret ind mod huden. Grace er stadig under udvikling.

Læs om Grace her

Menopause-ringen

Wearables til overgangsalderen omfatter også en ring, Menopause-ringen. Den måler puls og temperatur og hjælper brugerne med at forstå mønstret i deres hedeture. Ringen indsamler data, der skal besvare spørgsmål som

  • hvornår oplever jeg de værste hedeture?
  • hvordan ændres mine hedeture med stuetemperatur?
  • har træning i sidste uge reduceret sværhedsgraden af mine hedeture?

Menopause-ringen er under udvikling.

Læs om ringen til overgangsalderen her

Menopod

Menopod afkøler under en hedetur. Foto: Menopod

Også Menopod er en device, der kan afkøle dig under en hedetur. I modsætning til de to første eksempler er Menopod ikke en wearable, der sidder fast på kroppen. Men den er nem at transportere rundt.

Menopod lægges på huden og afkøles næsten øjeblikkeligt til 5 ° C, hvilket giver lindring under en hedetur.

Læs om Menopod her

Moona

Moona er en kølepude med vandkøling, hvis temperatur indstilles efter temperaturprofiler på en app. Vandet sendes over i puden via en device, der kan stilles på natbordet. Puden kan bestilles til levering i Danmark.

Læs om Moona her

Q-strip

Endelig fines der prototyper som Q-Strip, der også er rettet mod hedeture. Q-strip er en strimmel materiale, der ligger på sengen og måler nattesved. Målingen skal give indsigt i årsagen til hedeturen.

Læs om Q-strip her

Fremtiden

Som gennemgangen viser, ligger det største fokus på hedeture, da det er det eneste håndgribelige symptom på overgangsalderen. Men der er også grund til at arbejde videre med de andre 34 symptomer.

5 spørgsmål du skal stille, inden du køber en wearable

Spørgsmålet er, hvilke teknologier der kan bruges til at lindre kvinders symptomer i overgangsalderen.

Vi er begyndt at bruge wearables som smarte ure, fitnessbånd eller sundhedsgadgets i vores hverdag, men der findes også mere komplekse teknologier såsom insulinmonitorer til diabetikere, hvor man kan spore blodsukker eller EEG-monitorer, vi kan spore hjernebølger under meditation og mindfulness.

Apps til sporing af symptomer er allerede under udvikling blandt andet her i Lisa Health, men i denne nye verden af ​​wearable tech vil flere devices forhåbentlig blive dedikeret til at hjælpe kvinder og deres familier gennem overgangsalderen.

Vanessa Julia Carpenter er grundlægger af Kintsugi Design, en teknologi- og designvirksomhed med speciale i prototyper, hvis fokus blandt andet er at udvikle devices til overgangsalderen.

Læs mere

Designing Interactive Technological Interventions for Menopausal Women

Framing Menopause Experiences for HCI and Design

Translate »