Vestager godkender Googles køb af Fitbit

Googles omdiskuterede overtagelse af den amerikanske wearables-producent Fitbit er blevet gransket af EU-kommissionen. På en række betingelser siger EU ja til techgigantens indtog på markedet for sundhedsdata i Europa.
EU siger ja til Googles køb af Fitbit
EU-Kommissionen

Godkendelsen forudsætter, at Google fuldt ud opfylder en ‘pakke af forpligtelser’, som skal regulere techgigantens brug af sundhedsdata indsamlet fra brugernes håndled.

Det fremgår af en udtalelse fra EU-Kommissionen, som dermed har givet grønt lys til, hvad der populært kaldes “Gitbit” på vegne af borgerne i EU.

“Forpligtelserne skal sikre, at markedet for wearables og det voksende rum for digitale sundhedsydelser forbliver åbent og konkurrencedygtigt,” siger EU-vicepræsident og konkurrencekommissær Margrethe Vestager og fortsætter:

Forpligtelserne bestemmer, hvordan Google kan bruge de indsamlede data til annonceformål, hvordan interaktion mellem konkurrerende wearables og Android bliver beskyttet, og hvordan brugerne kan fortsætte med at dele sundheds- og fitnessdata, hvis de ønsker det, siger hun.

10 års periode

Google forpligter sig til i en ti-års periode ikke at bruge sundheds- og wellness-data indsamlet fra Fitbit-brugere i EØS (Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde) til Google Ads, herunder søgeannoncering, displayannoncering og reklamer. Det gælder også data indsamlet via sensorer og GPS samt manuelt indsatte data.

Data fra Fitbits wearables skal opbevares særlige siloer, som er adskilt fra andre Google-data, der bruges til reklame.

Wearables markedet vokser med raketfart

Google skal desuden sikre, at brugerne aktivt kan vælge enten at tillade eller nægte andre Google tjenester som Google-søgning, Google Maps, Google Assistant og YouTube at bruge sundheds- og wellnessdata gemt på deres Google- eller Fitbit-konto.

Kurator

En særlig kurator skal overvåge, om Google overholder forpligtelserne. Kuratoren skal have adgang til Googles registreringer, personale, faciliteter eller tekniske oplysninger.

Kuratoren vil være berettiget til at dele sine rapporter med EU og den irske databeskyttelseskommission.

Forpligtelserne inkluderer også, at der oprettes en hurtigt arbejdende instans til at bilægge tvister mellem parterne.

Mistro

Til de mere tekniske krav hører, at Google ikke på nogen måde må lukke af for åben og fri adgang til softwareudvikling på Android-platformen.

Kommissionens mistro overfor techvirksomheden kommer klart til udtryk i en tekst om, at Google “ikke må nedbryde brugernes oplevelse med tredjeparts wearables ved at vise advarsler, fejlmeddelelser eller tilladelsesanmodninger eller ved at wearables bliver pålagt særlige betingelser for at få adgang til den ledsagende app i Google Play Butik.”

Også Fitbitbrugere verden over har været stærkt bekymrede over udsigter til at få data fra deres wearable sluset ind i Googles enorme databanker.

Google annoncerede sine planer om at købe Fitbit i starten af 2020. I juni 2020 underrettede techselskabet EU om transaktionen, som altså efter et halvt års arbejde er nået frem til sin konklusion.

Prisen for transaktionen er 2,1 mia dollars.

Kilde:

TechCrunch

The Wall Street Journal

Pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen

Translate »