Virtual reality kan behandle hjerneskadede

Virtual reality er en ny behandlingsform for folk med hjerneskade. Den har vist sig at være mere effektiv end de traditionelle metoder.
HTC Vive
Foto: HTC

Virtual reality er en ny behandlingsform for folk med hjerneskader herhjemme. Det har vist sig at være mere effektivt end de traditionelle metoder og samtidig vældig populær hos patienterne.

Den Aalborg-baserede virksomhed VR Rehab har udviklet den nye behandlingsform, der tager patienterne ud af det kliniske, uvante hospitalsmiljø og ind i de virtuelle, men dog meget mere hjemlige omgivelser.

Ved hjælp af virtual reality-briller, bevægelsesfølsomme handsker og det unikke software bliver patienten taget med ind i et virtuelt køkken, hvor patienten kan lave helt normale hverdagsting som at brygge kaffe eller stille ting på plads.

Det er en kæmpe forandring fra tidligere, hvor dagligdags opgaver først ville blive introduceret flere uger inde i rehabiliteringsprocessen.

Medstifter og direktør i VR Rehab, Daniel Christensen har en baggrund fysioterapi, inden han begyndte at læse interaktionsteknologi. Det var en kombination af de to uddannelser, der ledte ham hen på ideen med at bruge virtual reality til rehabilitering af personer med hjerneskader.

Populært sagt, kan man sige, at jeg ville redde verden, fortæller Daniel Christensen.

Den drøm fik for alvor vinger, da han indledede et samarbejde med Sydvestjysk Sygehus om at bruge virtual reality til rehabilitering af hjerneskadede. Og det har vist sig at være yderst effektivt.

Undersøgelser, som VR Rehab har foretaget, har vist, at behandlingen med virtual reality-briller er betydelig mere effektiv end traditionel behandling. Blandt andet viste undersøgelsen, at patienternes finmotorik var 12 procent bedre med virtual reality end ved den traditionelle behandling.

Det, der gør behandling med virtual reality så effektiv, er blandt andet, at patienterne er langt mere motiverede, når de får VR-brillerne på.

“Folk giver sig meget mere, når de arbejder i den virtuelle verden og laver opgaver, der simulerer daglige gøremål. Det er langt mere motiverende end at arbejde med en ærtepose,” forklarer Daniel Christensen.

Stort potentiale

“Virtual reality som behandlingsform har kæmpe potentiale, men teknologien skal kunne følge med – lige nu er vi bundet af ledninger. Gør vi det trådløst giver det mange flere muligheder. Det er noget vi arbejder på,” fortæller Daniel Christensen.

VR Rehabs behandling med VR-briller er måske snart ikke kun begrænset til personer med hjerneskade. Virksomheden arbejder i øjeblikket på, at skabe virtuelle verdener, der kan hjælpe personer med for eksempel ADHD og autisme.

“Ved ADHD og autisme handler det i høj grad om at skabe tryghed og om at lave social interaktion i et sikkert miljø. Det kan man få i den virtuelle verden bag VR-brillerne,” slutter Daniel Christensen.

Translate »