Wearables får stigende opmærksomhed i corona-opsporingen

Oura Ring testes som et værktøj til tidlig opsporing af corona-smitte. Også FitBit og Apple er med i coronaforsøg, der skal inddæmme Covid-19.
Wearables bruges i coronaopsporingen
Foto: Whoop

Spillerne i den amerikanske basketball-liga NBA har fået tilbud om at bruge den finske Oura Ring, når de går på banen igen for at afvikle turneringen i sommeren 2020.

Oura Ring testes som et værktøj til tidlig opsporing af corona-smitte. Også wearables-producenter som FitBit og Apple er med i corona-forsøg, der skal inddæmme Covid-19.
 

Teorien bag forsøgene er, at brugerne ved at tjekke data fra deres wearable kan få et forvarsel, om at de måske er ved at blive syge og derfor få en test flere dage før de mærker egentlige symptomer. Udover en række amerikanske universiteter er også et forsker-samarbejde i Danmark i gang med at kortlægge potentialet i data fra wearables til at forebygge og analysere pandemier.

Desuden har enkelte tech-virksomheder sendt “hold-afstand” wearables på markedet, rettet mod arbejdspladser og uddannelsessteder.
 

Her en en oversigt over projekter og produkter, der kobler wearables med corona-bekæmpelse. Listen bliver løbende opdateret.
 

Oura Ring: Sensorer registrerer kroppens funktion

En finsk corona-smittet brugers erfaringer med Oura Ring var med til at kickstarte de første forskningsprojekter om tidlig opsporing af Covid-19 via bærbar sensorteknologi. Oura indeholder ligesom en lang række andre wearables forskellige typer af sensorer, som via en app giver brugeren data om blandt andet hjerterytme, søvnmønster og temperatur.

De nyeste versioner indsamler også data om åndedræt og blodets iltindhold. Ændringer i kropstemperatur, åndedræt og iltindhold i blodet er netop de parametre, som giver udslag, hvis man bliver smittet med corona eller andre vira. Oura Ring er en af de mere avancerede wearables, når det gælder indsamlet og organisering af denne type data.

Derfor er universiteter i Californien og West Virginia gået ind i et forskningsprojekt, som omfatter brugere den amerikanske sundhedssektor. Blandt andet bliver flere tusinde sygeplejersker og læger ligesom basketballspillerne fra NBA forsynet med en Oura ring og bedt om at holde øje med de sundhedsdata, som den indsamler.
 

Finske Oura Ring er med i Corona-forsøg

Whoop fitnesstracker: Fokus på psykologien

Den amerikanske fitnesstracker Whoop er gået ind i corona-forskningen med fokus på de psykologiske effekter af Covid-19. Whoop har bedt sine brugere i Australien, Canada, Irland,  USA og Storbrittanien om at registrere ændringer i mental sundhed, stressniveau, fysisk aktivitetet, vægt og søvn under pandemien.

Ved at kombinere brugernes input med data fra deres Whoop tracker vil forskere fra blandt andet undersøge, hvordan Covid-19 har påvirket mennesker psyke, daglige aktiviteter og adfærd.

Whoop er seneste tracker i Coronaopsporingen

Læs pressemeddelelse fra Whoop 

Fitbit fitnesstracker: Samarbejde i Californien

Fitbit har sendt 1000 af sine fitnesstrackers til to amerikanske forskningsinstitutioner, der forsker i sensorbaseret coronaopsporing. Det ene er Scripps Research, der er gået aktivt ind i udviklingen af digitale sundhedsydelser i forbindelse med pandemien gennem programmet Detect.
 

Scripps har produceret en video, som forklarer, hvordan wearables som FitBit, Apple Watch eller Garmin Watch kan bruges i forbindelse med corona. Også Stanford University i Californien deltager i forskningen omkring tidlig opsporing af corona-smitte med smartwatches og fitnessarmbånd.

Læs om forsøgene her

Udviklingsprojekter:

Herhjemme har Innovationsfonden bevilget 5,7 mio DKK til et forskningsprojekt, der skal analysere sundhedsdata fra 5000 danske wearables-brugere og kortlægge den effekt, som Covid-19 har haft på deres hverdag og livskvalitet.
 

Forskningsprojektet CoronaLytics vil via en app indsamle og analysere sundhedsdata, der kan bidrage til at forstå ændringer i adfærd og smittespredning i og uden for husstande før, under og efter nedlukningen af samfundet, oplyser Innovationsfonden på sin hjemmeside.
 

TechTruster har tidligere skrevet om, hvordan det amerikanske forsvar har udliciteret 25 mio dollars til et “fast track” projekt, der skal udvikle en eller flere wearables i kampen mod Covid-19. De nye trackere skal bygge på eksisterende teknologi til at måle feber, hjerterytme og åndedrætsbesvær. 

USA’ hær vil udvikle wearable til at opspore Covid-19
 

De tyske sundhedsmyndigheder har i samarbejdet med den tyske startup-virksomhed Thryve udviklet en smartwatch-app, der skal overvåge spredningen af corona-virus og analysere, om myndighedernes forebyggende tiltag virker efter hensigten.

Læs om den tyske corona-app her

Hold-afstand wearables:

Flere og flere producenter kommer på banen med wearables, der skal lære brugeren at holde afstand eller undgå at røre sig i ansigtet.
 

TechTruster har tidligere skrevet om devicen Safe Distance, der brugeren med at holde afstand.

Ny wearable hjælper med at holde afstand

Kinexon SafeZone er et nyt armbånd, der ikke som fitness-wearables indsamler sundhedsdata men udelukkende hjælper brugerne med at undgå nærkontakt. Armbåndet sender et advarselsbip, hvis en person kommer tættere på end de anbefalede 1.5 meter. Kinexon er udviket af virksomheden Personio og testet på arbejdspladser, som skal åbne igen efter en lock-out og beskytte de ansatte mod smitte.

Wearables kan også sidde andre steder end på hånden, viser en løsning fra rumfartsorganisationen NASA. NASA har udviklet en halskæde, der skal forhindre brugeren i at røre sit ansigt.

Kæden hedder PULSE . Den begynder at brumme advarende, hvis hænderne bliver ført op imod hovedet.
 

Forsøgsstadie

Indtil nu er brugen af fitnessarmbånd og smartwatches i forbindelse med coronapandemien på forsøgsstadiet, og ingen har dokumenteret værdien af bruge data fra wearables i forbindelse med Covid-19.


Men som på mange andre områder har pandemien accelereret udviklingen af digitale sundhedsløsninger. At kunne fjernmonitorere brugere og løbende indsamle sundhedsdata til forebyggelse og prognoser er kommet højt på dagsordenen, selvom der stadig er store etiske og tekniske udfordringer med datasikkerhed og beskyttelse af private sundhedsoplysninger.

Bagsiden af medaljen: Overvågning

Singapores myndigheder så lyset – troede de – og introducerede tidligt en kontakt-opsporings app til smitte-bekæmpelse.
 

Men borgerne i Singapore reagerede med mistillid og skepsis over en teknologi, som kan kortlægge deres bevægelser. Også herhjemme har en statslig corona-app været kritiseret for ikke at tage nok hensyn til beskyttelse af private data.

Eksemplerne viser, at udviklingen af wearable-teknologi til forebyggelse og inddæmning af corona-smitte kan blive irrelevant, hvis borgerne frygter, at løsningerne høster data, der kan misbruges.

Translate »